Folgueroles i Barcelona s’uneixen per la Festa Verdaguer 2017

27.04.2017

Presentacions

Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa, a la seu del MUHBA a la plaça del Rei de Barcelona, la Festa Verdaguer. El Festival literari, de llarga tradició, renova espais, dates i disseny i passa a ser organitzat conjuntament per la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles i el MUHBA Casa Verdaguer de la Literatura de Barcelona. Els actes tindran lloc del 18 de maig al 18 de juny 2017 en diversos espais de Folgueroles i Barcelona. D’aquesta manera, les dues cases presenten per primera vegada un programa comú, que aglutina activitats tradicionals i de nova creació de les des cases de referència del poeta. El festival pren així un caràcter d’abast nacional. La Festa Verdaguer s’inicia el dia 18 de maig en el marc del Dia Internacional dels Museus.

A la presentació hi han intervingut representants de les dues Cases i dels ajuntaments que les sustenten, Folgueroles i Barcelona.

Joan Roca, director del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que ha moderat l’acte, ha remarcat com n’és d’important per les dues institucions que treballen a l’entorn del poeta aquest projecte conjunt. Un col·laboració que, com ha puntualitzat més tard, ‘s’inicia per quedar-se’. Ricard Vinyes, ha fet una triple aportació, parlant com a Comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, com a representant de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i com a estudiós especialitzat en la figura i l’obra de Verdaguer. ‘Verdaguer és un personatge polièdric i requereix un discurs polièdric’. Així concloïa després de citar referències a Verdaguer que situen el personatge com ‘un dels seus’ per sectors política i ideològicament oposats del segle XX, tot un símbol que requereix d’una aproximació acurada. ‘No és només un fenomen literari sinó també un personatge ètic’. ‘M’agradaria que a les seves llars –Folgueroles i Barcelona- no es deixin de potenciar mai aquest personatge ètic’.

Carles Baronet, alcalde de Folgueroles i president de la Fundació Jacint Verdaguer, ha destacat el treball costant, ‘de formigueta’, que s’ha realitzat des de la vila natal del poeta, a través de la tradició popular i de la Casa Museu. Així mateix, ha manifestat ‘el goig’ de poder veure aquest treball conjunt amb la ciutat comtal, Barcelona. Vinyes, ha recordat a l’acabar, el compromís de l’Ajuntament de Barcelona en aquesta projecció conjunta del poeta.  Carme Torrents, directora de la Fundació Jacint Verdaguer, ha explicat el programa, situant-lo en els origen populars de la Festa i ha parlar dels actes de naixement i mort que han perdurat des dels anys 50 fins a l’actualitat. Ara aquests actes s’aglutinen sota un mateix segell, que és la ja popularment anomenada Festa Verdaguer. Tot i aquest fet,  ‘No voldríem caure en la nostàlgia. Ens agrada convocar nous autors, nous creadors, que aportin una nova mirada sobre l’obra del poeta.’ La Festa Verdaguer és un festival literari, que parteix de la tradició popular; però convoca nous creadors perquè impregnin Verdaguer de noves mirades. Escriptors, músics i poetes que re visiten l’obra de Verdaguer. En el programa s’hi reuneixen noms com: Jordi Lara «Lo matí de ma infantesa» publicat a Mística conilla; Roger Mas músic del llibre Al cel de Verdaguer i Arnau Tordera compositor del l’òpera rock Verdaguer. Ombres i maduixes i poetes i músics com Martí Sales, Pau Sif, Anna Gual i Xevi Pujol.

Teresa Macià, Activitats Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), ha detallat els actes que es portaran a terme entre Vil·la Joana (Vallvidrera) i Barcelona (Pl del Rei). Ha remarcat la figura de Verdaguer com a poeta més musicat, un et que marca les propostes fde Vil·la Joana per la Fetsa Verdaguer. ‘128 anys musicant Verdaguer amb una xifra que oscil·la sobre les 1.300 obres musicades ens fan dir que és un dels autors mes musicat de tots els temps’. Des de finals del XIX fins avui amb autors com Roger Mas o Arnau Tordera, ‘que actuaran amb fragments escollits a Vil·la Joana’. Com a acte rellevat destacar el concert Verdaguer, Canigó i Barcelona del dia 9 de juny. ‘Ajuntem dues tradicions, la Banda Musical del Barcelona tocant a la plaça del Rei i l’homenatge a Verdaguer’.

Com a mostra d’aquesta significativa tradició musical l’acte s’ha tancat amb la intervenció especial de l’Orfeó Barcelonès, que ha interpretat dos poemes de Verdaguer (l’Emigrant i Virolai).  

 Festa Verdaguer 2017

Folgueroles i Barcelona s'uneixen per la Festa Verdaguer