Característiques
  • Activitat Exposició
  • Data inici 01.04.2022
  • Data finalització 20.06.2022
  • Hora 09:00h
  • Lloc UPF (Campus Ciutadella)
  • Preu
    Gratuït

Inauguració de 'Verdaguer Segrestat' a la facultat d'Humanitats de la UPF

L'exposició “Verdaguer segrestat. La utilització del mite durant el franquisme” es podrà veure a partir del 5 d'abril i fins el 17 de juny a la Facultat d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra (Campus Ciutadella de Barcelona). “Verdaguer segrestat” és una producció de la Fundació Jacint Verdaguer i la Xarxa de Museus d’Història de Catalunya que vol fer conèixer quin tractament va tenir la figura del poeta Jacint Verdaguer durant el franquisme.  

La inauguració tindrà lloc el divendres 8 d'abril a les 11.30h i comptarà amb els resposnables de la recerca i representant de les insititucions implicades. Hi participen: Jordina Boix (Directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Joan Roca (Director MUHBA-Museus d'Història de Barcelona), Teresa Macià (Activitats MuHBA), Carme Torrents i Carles Puigferrats (comeissaris de l'exposició), Maria Dasca i Jaume Subirana (professors d'Humanitats de la UPF).

L'exposició, inaugurada el 2017 i comissariada per l’historiador Carles Puigferrat i la historiadora de l’art Carme Torrents, arriba a la Universitat Pompeu Fabra després d'itinerar per diversos equipaments culturals del país: la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, el Museu Comarcal de Cervera, el MUHBA Vil·la Joana de Vallvidrera (Barcelona), el Museu d'Història de Catalunya a Barcelona, el Museu d’Història de Cambrils, l'Arxiu Comarcal de la Selva a Santa Coloma de Farners, el Centre Cultural de Terrassa, la biblioteca del Casino de Manresa, el Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

L’exposició abraça el període que va de la Segona República a l’inici de la Transició (1931-1977) i, a través d’una recerca exhaustiva d’articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència, mostra com el poeta va ser instrumentalitzat pel franquisme. El govern de Franco, des del primer moment, va presentar Verdaguer com un geni de la nació espanyola.

Com i per què es va utilitzar aquesta icona de la catalanitat per legitimar el govern franquista? Quins en van ser els protagonistes? Quina imatge tindríem del poeta si res d’això no hagués passat? 

Verdaguer segrestat
Una producció de: Fundació Jacint Verdaguer i la Xarxa de Museus d’Història de Catalunya
Amb el suport de: Diputació de Barcelona, Fundació la Caixa, Departament de cultura de la Generalitat de Catalunya, MUHBA. Museu d'Història de Barcelona. Museu d’Història de Catalunya, Càtedra Verdaguer d’Estudis Literari i Espais Escrits, Xarxa del Patrimoni literari Català.

 

Més informació

Verdaguer Segrestat a la UPF (Campus Ciutadella)

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ