Característiques
  • Activitat Itinerari
  • Data inici 28.05.2022
  • Data finalització 28.05.2022
  • Hora 09:00h
  • Lloc Parc natural del Montseny
  • Preu
    Gratuït

La darrera ascensió de Jacint Verdaguer vista sobre el mapa

Amb l’escriptor i excursionista Bernat Gasull
Imprescindible inscripció prèvia a la web de Museu de Ciències Naturals de Granollers: https://mcng.cat/agenda/lectures-al-montseny-la-darrera-ascensio-de-jacint-verdaguer-vista-sobre-el-mapa

L’agost del 1901, Jacint Verdaguer, amb 56 anys, va pujar el cim del Matagalls acompanyat d’una colla de joves de la revista Joventut. Van partir el 17 d’agost de Sant Celoni fins a Santa Fe del Montseny, i d’allí l’endemà van pujar el Matagalls i van baixar fins a Viladrau. Aquesta seria la darrera excursió de muntanya que faria Jacint Verdaguer abans de la seva mort el 1902.

En aquest itinerari organitzat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers i pel Centre de Documentació del Montseny amb motiu de l’exposició «Alpina: mapes, literatura, paisatge», seguirem les passes del poeta recorrent un tram de l’excursió: travessarem el tros que va de Sant Marçal al cim del Montseny i tornarem a baixar pel mateix camí fins a Sant Marçal —a diferència del que va fer Verdaguer, no es passarà per Sant Segimon o Viladrau (a tot estirar per la Font de Matagalls si hi ha temps).

Al llarg del recorregut es faran petites parades per explicar aquella ascensió i es contrastarà amb els mapes actuals de l’Alpina i un mapa militar fet per Juli Serra el 1890 que marca el camí que va fer Verdaguer. Podrem veure sobre el paper com va ser aquella excursió, amb els camins antics. Les explicacions es basaran sobretot en la lectura de dos textos del mateix Verdaguer i de dos dels excursionistes que el van acompanyar en aquella ascensió, Lluís Via i Anton Busquets. També podrem veure què en deien, les guies de l’època, de l’ascensió al Matagalls, particularment la Guia itinerària del Montseny i Guilleries (1886), d’Artur Osona, una mena de guia Alpina de l’època. També hi ha un mapa del 1886, molt més simple, associat a aquesta guia. Així mateix, ens fixarem en la toponímia que descriuen Via i Busquets, en un escrit posterior que va fer Verdaguer i en anècdotes i curiositats d’aquells fets.

Matagalls
Update cookies preferences