Presentació del 60è aniversari d'Anna Dodas i Noguer

04.11.2022

Actualitat

El 2 de novembre de 2022 la poeta Anna Dodas i Noguer hauria complert 60 anys. Amb motiu del seu aniversari s’inicia un any d’actes commemoratius, acadèmics i de creació per recordar i reivindicar la figura vital i literària de la poeta de Folgueroles.

El dissabte 12 de novembre, la ruta literària ‘Anna Dodas i Noguer a Folgueroles’, a càrrec de Jordina Boix, directora de la Fundació Jacint Verdaguer, i Noemí Morral, artista i narradora, va ser el tret de sortida de l'any commemoratiu. Ester Pou, curadora de l’obra d’Anna Dodas, i Elena Masferrer Dodas, neboda de l’Anna i membre del grup promotor van ser les encarregades de presentar el projecte que reivindica l'obra i la figura de la poeta

Els actes confirmats a data d’avui són:

- Presentació a la llibreria Ona de Barcelona, el dia 12 de gener de 2023, de la traducció a l’anglès de El volcà, al costat de les traduccions de Fifty Love Poems de Montserrat Abelló i de The Body’s Reason de Maria-Mercè Marçal. A banda de la lectura dels textos tant en català com en anglès, es comptarà amb la presència dels traductors Noèlia Díaz Vicedo i Clyde Moneyhun que parlaran dels reptes de la traducció.

- L’Escola de Música de Vic dedicarà una de les audicions mensuals al repertori de la guitarra i a la figura de l’Anna. Les dates de les audicions s’anunciaran a través de les xarxes socials.

- La Biblioteca Pilarín Bayés de Vic, que compta amb un espai Anna Dodas, li dedicarà unes sessions del seu Club de Lectura: Dona i Literatura.

- Hi haurà una crida per inundar les xarxes de versos de l’Anna, el 17 de març, dia de la poesia catalana a internet.

- En el marc del dia mundial de la Poesia, el 21 de març, Àngels Cabré i Noemí Morral, estrenaran una acció titulada Univers Dodas.

- L’escola Mossèn Cinto de Folgueroles dedicarà el Sant Jordi a la figura de l’Anna, i altres escoles segurament també s’adheriran a aquesta iniciativa.

- S’organitzaran unes “Jornades Anna Dodas i Noguer” per reunir nous estudiosos i impulsar l’estudi més acadèmics del corpus literari de l’escriptora.

- Un dels actes de cloenda serà la posada en escena dels textos tant poètics com narratius de l’escriptora, peça co-dirigida per Araceli Bruch i Joan Roure.

Finalment, la Ruta Literària Anna Dodas i Noguer, organitzada per la Fundació Verdaguer, té la voluntat de romandre i se celebrarà cada mes de novembre, coincidint amb el mes d’aniversari de l’Anna.

Anna Dodas i Noguer (2 de novembre de 1962 - agost de 1986), és coneguda avui com a autora de dos poemaris: Paisatge amb hivern (1986), amb el qual guanyà el premi Amadeu Oller, i El volcà (1991). Es tracta d’una escriptora de qui Maria-Mercè Marçal, membre del jurat que li va concedir el premi Amadeu Oller, va afirmar: «Hi ha poemes que m’agradaria haver escrit jo». La veu de Dodas és colpidora, d’una bellesa esfereïdora, impregnada de dolor i d’un cert desafiament. Malauradament, la seva producció és tan intensa com breu, ja que és veié truncada pel seu brutal assassinat mentre viatjava pel sud de França amb una amiga l’any 1986, quan la poeta tenia tan sols vint-i-tres anys.

Seguiu totes les novetats de l'any a través de la web: 

annadodas.com

Logo
  • 60è aniversari d'Anna Dodas i NoguerAnna Dodas i Noguer
  • Jordina Boix, directora de la Fundació Jacint Verdaguer i Noemí Morral, artista i narradora, durant la Ruta Anna Dodas i Noguer a Folgueroles. FOTO: família DodasJordina Boix, directora de la Fundació Jacint Verdaguer (a la dreta) i Noemí Morral, artista i narradora (a l'esquerra), durant la Ruta 'Anna Dodas i Noguer a Folgueroles'
  • Ester Pou, curadora de l’obra d’Anna Dodas (a la dreta), i Elena Masferrer Dodas, neboda de l’Anna i membre del grup promotor (a l’esquerra)Casa Museu Verdaguer. Ester Pou, curadora de l’obra d’Anna Dodas (a la dreta), i Elena Masferrer Dodas, neboda de l’Anna i membre del grup promotor (a l’esquerra)
Update cookies preferences