L’exposició itinerant 'Dimonis' de cabonsanroque s’inaugura a l’Església de la Pietat de Vic

10.11.2021

Actualitat

L’exposició itinerant “Dimonis. Ex-orcismes i in-orcismes de Verdaguer” de cabosanroque s’ha inaugurat aquest dijous 10 de novembre, a l’Església de la Pietat de Vic. La mostra gira al voltant de les anotacions preses per Jacint Verdaguer durant les sessions d’exorcisme que va practicar a Barcelona a les acaballes del segle XIX. 

La instal·lació sonora i visual és una creació del duet artístic cabosanroque, format per Laia Torrents i Roger Aixut, que han coproduït juntament amb el Festival Temporada Alta, el Grec Festival, el Centre Cultural La Filature Scène-National de Mulhouse, la Fundació Lluís Coromina i la Fundació Jacint Verdaguer. Es podrà veure a Vic fins al 9 de gener del 2022.  

El projecte d’art sonor de cabosanroque se serveix dels quaderns de Jacint Verdaguer escrits entre els anys 1890 i el 1892 mentre participava en sessions d’exorcismes en un pis de Barcelona, per reflexionar sobre el fenomen de la possessió i les seves implicacions socials, estètiques, antropològiques, biològiques i fins i tot teatrals. Els pensaments de Verdaguer sorprenen per la seva profunda actualitat que, amb la situació provocada per la pandèmia, ressonen encara amb més contundència.

Jacint Verdaguer (1845-1902) el poeta romàntic per antonomàsia de la literatura catalana, autor d’obres cabdals com Canigó i L’Atlàntida, decideix, en el punt més àlgid de la seva trajectòria, arriscar una vida d’èxit i privilegis, per dedicar-se als més desvalguts de la societat. Ho fa a la Barcelona finisecular del XIX, en un moment de gran crisi social, també a Europa i arreu. Corrents com l’espiritisme, l’anarquisme, el comunisme, el darwinisme, Nietzsche i Freud irrompen en una societat plena de desigualtats i que busca respostes: el món sencer bull, i l’església catòlica es veu qüestionada per molts fronts. 

És en aquest moment quan el poeta comença a participar en sessions d’exorcismes, que compila en quatre quaderns. El conjunt d’aquests textos no té forma acabada de llibre ni tampoc títol. De fet, els quaderns no es van publicar fins al 2002, cent anys després de la mort del poeta. El 2014 Edicions Verdaguer recupera les notes de Verdaguer al llibre Dimonis. Apunts de Jacint Verdaguer a la Casa d’Oració en una nova edició comentada pel també poeta Enric Casasses. 

Aquests apunts, sota la revisió, interpretació i mirada de l’escriptor català contemporani esdevenen la llavor d’aquest projecte expositiu de cabosanroque: DIMONIS. La proposta de cabosanroque és acostar-se al Verdaguer més desconegut i allunyat de l’èxit literari, i rellegir-lo contextualitzat i des de la contemporaneïtat, fent-ne una interpretació lliure a partir d’un nou terreny entre el què és sonor i el què és visual.

Dimonis continuarà la seva itinerància a partir del març a L’Espai d’art Can Manyé d’Alella i posteriorment al Museu de Granollers, al Centre d’Art de Tarragona i al Museu d’Art de Cerdanyola. 

Dimonis d’estrena en el marc XI Col·loqui Internacional Verdaguer, el congrés de caràcter biennal dedicat als estudis contemporanis de Verdaguer que té lloc de l'11 al 13 de novembre 2021 a Barcelona, Vic i Folgueroles. La temàtica d’aquest any és 'Les apropiacions i presències de Verdaguer' i per tant, entre altres, la creació en diverses disciplines a partir de l'obra del poeta, com és el cas de l’obra de Cabosanroque. 

L’exposició itinerant 'Dimonis' de cabonsanroque s’inaugura a l’Església de la Pietat de Vic
  • L’exposició itinerant 'Dimonis' de cabonsanroque s’inaugura a l’Església de la Pietat de Vic
  • L’exposició itinerant 'Dimonis' de cabonsanroque s’inaugura a l’Església de la Pietat de Vic

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ