Característiques
  • Activitat presentacions
  • Data inici Dimarts 28 de gener
  • Data finalització Dimarts 28 de gener
  • Hora 19:30h
  • Lloc Temple Romà de Vic
  • Preu
    Gratuït

Jacint Verdaguer i la poesia periodística

 

El Temple Romà de Vic acull, el proper dimarts 28 de gener, la presentació del darrer volum de l’Obra Completa en Edició Crítica (OCEC) de Jacint Verdaguer, Roser de tot l’any. Dietari de pensaments religiosos (Verdaguer Edicions, 2019). Sota el títol, Jacint Verdaguer i la poesia periodística. La comunicació amb el lector a través de Roser de tot l'any, la conferència anirà a càrrec de la curadora de l’obra, M. Carme Bernal i el verdaguerista i president del Patronat d’Estudis Osonencs, Francesc Codina. Comptarà amb la lectura de la rapsoda Margarida Tió. 

Roser de tot l’any fou publicat al llarg de l’any 1893 a les pàgines del setmanari La Veu de Catalunya. Verdaguer va gestar aquest dietari poètic en un moment personal molt convuls: acabava de ser expulsat del Palau Moja, confinat a la Gleva i apartat, doncs, de Barcelona, la ciutat que era el seu centre vital i professional tant com a escriptor que com a religiós. Tal com mostra l’estudi de Bernal, Verdaguer experimenta amb una poètica nova i fa ús de la premsa i de la poesia per establir una estreta comunicació amb el lector. Ho demostra la gran acollida que va rebre aquest conjunt de 365 poesies marcades per la immediatesa del dia a dia que esdevé una bella mostra del que es coneix com a ‘poesia periodística’. 

M. Carme Bernal i Creus, professora i investigadora de la Universitat de Vic. És doctora en Filologia Catalana. Ha publicat diversos estudis sobre l’obra de Jacint Verdaguer i és especialista en la poeta i historiadora Sor Eulària Anzizu (1868-1916), clarissa del monestir de Pedralbes. Ha dedicat la tesi doctoral sobre Roser de tot l’any. Dietari de pensaments religiosos (2009). Entre els seus llibres destaquen Verdaguer, l’home que creava mons (2002); Tant de gust de conèixer-lo, senyor Verdaguer (2011), Eulària Anzizu. Poeta, arxivera i historiadora (2013) i Dones silenciades. El llegat de Sor Eulària Anzizu (1868-1916) al monestir de Pedralbes (2018). Com a professora de Literatura Infantil i Juvenil a la Facultat d’Educació de la UVic, ha publicat treballs acadèmics sobre la tradició oral (conte i poesia) i ha fet arribar la veu dels escriptors clàssics a infants i joves a través de diverses col·leccions.

Presentació de