S’emet per Youtube la primera presentació d’Idil·lis i cants místics

31.03.2021

Presentacions

El passat 25 de març s’ha presentat el quinzè volum de l’Obra Completa de l’Edició Crítica de Verdaguer Idil·lis i cants místics.  Aquesta conversa s’ha portat a terme amb el curador Josep Camps i Arbós, la Jordina Boix -editora-, Josep M. Domingo -membre del Comitè Editorial de Verdaguer Edicions- i Llorenç Soldevila -revisor del volum. A més, ha comptat amb la intervenció musical de Duduet -format per Juli Pilis i Rosa Pujol-, qui han musicat algun dels poemes amb motiu de la nova publicació. En aquest projecte col·laboren conjuntament la Fundació Jacint Verdaguer i la Societat Verdaguer, amb l’objectiu de reeditar l’obra sencera del poeta en diferents volums amb l’incentiu que suposa comptar amb la part crítica.

En aquest conjunt d’edicions es pretén potenciar la seva part més acadèmica, però també la divulgativa, per tal que l’autor esdevingui un poeta proper per tot tipus de lectors que el vulguin llegir. A Idil·lis i cants místics, tal com apunta Josep M. Domingo, “el poeta posa èmfasi en la seva condició de poeta religiós. Vol donar-se a conèixer com el gran poeta religiós”. Tot i així, segons Josep Camps, “preguntar-se si Verdaguer és místic o és un poeta místic, no porta enlloc, ja que el que hem de valorar és el producte final de Verdaguer, que és d’una gran qualitat”. Jacint Verdaguer va publicar Idil·lis i cants místics després de L’Atlàntida, i hi trobem poemes coneguts com poden ser “Lo Noi de la mare”, “Marina”, “Sant Francesc s’hi moria”, “Qui com Déu?”, “Jesús als pecadors”, “Plor de la tórtora” o “Volada de l’ànima”, redactats entre 1866 i 1882. 

En paraules de l’editora, Jordina Boix, “Verdaguer ens planteja una primera edició de Idil·lis i cants místics, l’any 1879, però en edicions més tardanes la fa evolucionar perquè ell mateix està patint una transformació personal”. En aquest sentit, doncs, l’obra del poeta es pot tractar des de molts punts de vista diferents. En aquest llibre, Llorenç Soldevila, afirma que trobem “poemes que marquen el camí de la poesia existencial, que situen el <jo> com algú que existeix en un món ple de tensions. Això va més enllà de la mística que plantegem sobre Verdaguer”. 

Donades les circumstàncies de la pandèmia, la presentació del llibre s’ha fet mitjançant les noves tecnologies, concretament a través del canal de Youtube de la Fundació Jacint Verdaguer. Us deixem el link que porta a la presentació per si voleu recuperar-la.

 

https://www.youtube.com/watch?v=5Xh_r5nXy2Y&t=2064s

 

S’emet per Youtube la primera presentació d’Idil·lis i cants místics

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ