Verdaguer Segrestat arriba al Museu Comarcal de Cervera

30.05.2018

Presentacions

L’exposició itinerant Verdaguer Segrestat. La utilitizació del mite durant el franquisme, s’exposa a patir de l’1 de juny i fins el 12 d’agost al Museu Comarcal de Cervera. La mostra és una producció de la Fundació Jacint Verdaguer amb el suport de la Xarxa de Museus d’Història de Catalunya i és fruit d’un exhaustiu treball de recerca comissariat per l’historiador Carles Puigferrat. Amb aquesta investigació, la Fundació es proposà, amb motiu del cinquantenari de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, conèixer el tractament que va tenir el poeta Jacint Verdaguer durant el franquisme.

En el darrer any, l’exposició s’ha pogut veure a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles, al Museu d’Història de Catalunya, al MUHBA Vil∙la Joana i a l’Arxiu Comarcal de La Selva.

A partir d’articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència s’analitza i es constata la progressiva instrumentalització de la figura del poeta per part del feixisme. Un procés perfectament planificat on el govern de Franco, des del primer moment, va presentar Verdaguer com un geni de la nació espanyola.
  
     «La conmemoración centenaria del nacimiento de Jacinto Verdaguer no tendría significación alguna si no fuera para demostrar que en la lengua de Cataluña se puede dar mucha gloria a España y que en catalán se puede predicar un recio y generoso españolismo»
                      Llorenç Riber, acadèmic de la Real Academia Española. Jacinto Verdaguer, poeta épico,
                                                                                                                                                                              Madrid 1945.

A partir d’aquest i molts altres casos, el visitant pot veure com la dictadura va utilitzar, a favor seu, una de les figures més emblemàtiques de la cultura catalana.

L’exposició dóna claus també per entendre com i per què la societat de l’època va ser capaç de recuperar el projecte de 1936 d’obrir una Casa Museu, un projecte que la guerra havia estroncat. Avui, l’anàlisi d’aquest context posa llum sobre els orígens populars del projecte i el perquè va prosperar en ple franquisme.
                                         Contacte de comunicació
                                         comunicacio@verdaguer.cat
 

Verdaguer segrestat arriba al Museu Comarcal de Cervera