La Festa Verdaguer, orígens i actualitat

La primera celebració massiva que va veure Folgueroles dedicada al poeta Jacint Verdaguer fou l’any 1908 quan es va inaugurar el Pedró, monument que presideix la plaça.

La tradició de la festa actual es remunta al 1952, quan esdevé una festa popular d’homenatge al poeta. Des de llavors, el seu poble natal el recorda, l’homenatja i el reivindica cada 17 de maig amb motiu del seu naixement.

La Festa Verdaguer és avui una invitació a gaudir de la llengua, la música, l’art i la poesia des de Verdaguer i els llocs verdaguerians. Des de la terra natal de Folgueroles fins a la ciutat Barcelona. Un festival literari i d’arrel que aglutina festa popular, recerca i creació artística en moltes i diverses disciplines.

Organitzada per La Fundació Jacint Verdaguer, l’Ajuntament de Folgueroles, l’associació Amics de Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA Vil·la Joana, Casa Verdaguer de la Literatura) aplega durant un mes un programa amb una quarantena d’activitats.

Vegeu a continuació algunes de les més emblemàtiques.

Arbre de Maig

Es l’arbre que presideix la Festa Verdaguer com a símbol de primavera i evoca la cultura agrària del poble del poeta.

El primer dissabte surt una comitiva de l’escola i després de recitar un poema en un carrer concret, es va cap al bosc de la Font Trobada, es talla un l’arbre i es portar a mans fins a la plaça. Un cop allà, es pela l’escorça i es dreça davant de l’església. Es berena i es ballen danses al volant de l’arbre.

És una tradició iniciada el 1986, fou declarada Festa Popular d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya l’any 2010.

Acte d’homenatge

El primer diumenge s'homenatge el poeta amb flors, una ofrena floral que evoca la tradició de deixar rams al monument del Pedró (Pericas, 1908) el dia del naixement del poeta. L’ofrena, organitzada des de de 1977 per l’associació Amics de Verdaguer, manté la iniciativa d’una veïna del poble, la Pepa de Cal Rei, que fins i tot en els moments més durs de la dictadura feia ofrena d’un ram al poeta el dia del seu aniversari.

La Festa Verdaguer 2020, suspesa per la pandèmia, va mantenir un únic acte col·lectiu sota el nom «Cobriu-me de flors», consistent en l’ofrena floral al Pedró, origen de la festa, en la qual es cobreix de flors tot el monument. Aquella experiència va renovar la forma d’ofrena per als anys següents. Els tradicionals rams de flors portats per la gent de Folgueroles entapissen el Pedró el dia central de la festa sobre un teixit de vímet obra de Pont de Querós.

Així mateix, les autoritats s’uneixen l’ofrena amb una corona de llorer al poeta i presideixen els Ballets que dansen diverses generacions de folguerolencs i folguerolenques al so del flabiol i el tamborí. Entre els balls destaca El Ballet de Folgueroles, una dansa tradicional, recollida en el costumari de Joan Amades que fou recuperada pel poble l’any 1971.

Mercat del Llibre Vell de Poesia

El diumenge al matí a la plaça, davant per davant de la casa familiar del poeta, hi podem trobar un mercat especialitzat en llibre antic i poesia amb gairebé totes les publicacions sobre Verdaguer que existeixen al mercat. S’organitza junt amb el Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya des de 2003 i aplega una desena de parades. Podem mercadejar les primeres edicions de L’Atlàntida o Canigó o comprar alguna de les múltiples estampes que es van imprimir amb versos del poeta mentre la gent passeja per la plaça, puja a la cucanya, porta rams al monument o, simplement, bada.

Flors del Desvari

Trobada de lectures i improvisacions poètiques i musicals a l’ermita de la Damunt, en el mateix indret on Verdaguer, com diu a « L’arpa», va veure la musa catalana.

El segon dissabte, havent dinat, es crea un espai de trobada on poetes, músics, editors i il·luminats pugen a l’escenari per llegir i interpretar el versos propis o d’altres. Flors del Desvari juga amb el títol del llibre que Jacint Verdaguer va escriure en plena crisi personal i que porta per títol Flors del Calvari. Llibre de consols (1895).

L’acte se celebra des de 2010 i està organitzat per joves poetes i músics inquiets de la comarca que cada any presenten els seus caps de cartell.

Diada Verdaguer Excursionista

La Diada Verdaguer Excursionista a Folgueroles és una iniciativa organitzada per la Fundació Jacint Verdaguer, Amics de Verdaguer i una entitat excursionista diferent cada any, amb el suport de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. Vol reivindicar la figura del poeta Jacint Verdaguer com a excursionista.

A més de Folgueroles proposa un programa més ampli de rutes a Vil·la Joana i el Pirineu.

Les entitats excursionistes han integrat aquesta jornada a la Festa Verdaguer, fent el relleu a 'La Caminada popular' que es va instaurar l’any 1987 amb la voluntat de recordar la tradició excursionista del poeta Jacint Verdaguer i de donar a conèixer el paisatge de contrast que va presidir la seva infantesa i joventut i que travessa de cap a cap la seva obra.

Update cookies preferences