Festa Verdaguer és el nom genèric que és dóna a un colla d’actes que se celebren la segona quinzena del mes de maig per commemorar el naixement del poeta a Folgueroles. La primera celebració massiva que va veure Folgueroles fou l’any 1908 quan es va inaugurar el Pedró, monument que presideix la plaça.

La tradició de la festa actual arrenca del 1952 quan es va començar a celebrar la festa de manera continuada.

Compta amb una sèrie d’actes que han esdevingut tradicionals com: L’Arbre de Maig, l’Acte d’homenatge, el Mercat de Llibre Vell de Poesia, les Flors del Desvari i la Caminada Verdaguer.

A partir de 2010 la Festa Verdaguer va passar a denominar-se també Quinzena literària per poder transcendir d’una denominació excessivament local i se celebra la segona quinzena de maig.

L'any 2017, la renovació del MUHBA Vil·la Joana. Casa Verdaguer Barcelona i la celebració del 50è aniversari de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles porta les dues institucions -Museu d'Història de Barcelona i Fundació Jacint Verdaguer- a fer un pas endavant: signar un acord de col·laboració estable i programar la Festa Verdaguer conjuntament.

Les dues Cases, doncs, s’uneixen per fer de la Festa Verdaguer un festival literari que beu de la tradició popular, promou la lectura i la poesia, i mostra com la veu del poeta és part del paisatge, de la gent i de la cultura d’avui.

Consulteu aquí el programa d'actes de la Festa Verdaguer.

Arbre de Maig

Es l’arbre que presideix la Festa Verdaguer com a símbol de primavera i evoca la cultura agrària del poble del poeta.

El primer dissabte surt una comitiva de l’escola i després de recitar un poema en un carrer concret, es va cap al bosc de la Font Trobada, es talla un l’arbre i es portar a mans fins a la plaça. Un cop allà, es pela l’escorça i es dreça davant de l’església. Es berena i es ballen danses al volant de l’arbre.

És una tradició iniciada el 1986, fou declarada Festa Popular d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya l’any 2010. Vegeu Programa Festa Verdaguer

Acte d’homenatge

El diumenge al matí s’engalana el Pedró monument de la plaça amb els rams de flors que presenten per participar al Concurs de Rams. Un certamen que des de 1977 recorda una veïna del poble, la Pepa de Cal Rei, que fins i tot els moments més durs de la dictadura feia ofrena d’un ram al poeta pel seu aniversari.

En eixint de missa les autoritats fan ofrena d’una corona al Pedró i presideixen els Ballets que dansen diverses generacions de folguerolencs al so del flabiol i el tamborí. Entre els balls destaca El Ballet de Folgueroles, una dansa tradicional, recollida en el costumari de Joan Amades que fou recuperada pel poble l’any 1971. Vegeu Programa Festa Verdaguer

Mercat del Llibre Vell de Poesia

El diumenge al matí a la plaça, davant per davant de la casa familiar del poeta, hi podem trobar un mercat especialitzat en llibre antic i poesia amb gairebé totes les publicacions sobre Verdaguer que existeixen al mercat. S’organitza junt amb el Gremi de Llibreters de Vell de Catalunya des de 2003 i aplega una desena de parades. Podem mercadejar les primeres edicions de L’Atlàntida o Canigó o comprar alguna de les múltiples estampes que es van imprimir amb versos del poeta mentre la gent passeja per la plaça, puja a la cucanya, porta rams al monument o, simplement, bada. Vegeu Programa Festa Verdaguer

Flors del Desvari

Trobada de lectures i improvisacions poètiques i musicals a l’ermita de la Damunt, en el mateix indret on Verdaguer, com diu a « L’arpa», va veure la musa catalana.

El segon dissabte, havent dinat, es crea un espai de trobada on poetes, músics, editors i il·luminats pugen a l’escenari per llegir i interpretar el versos propis o d’altres. Flors del Desvari juga amb el títol del llibre que Jacint Verdaguer va escriure en plena crisi personal i que porta per títol Flors del Calvari. Llibre de consols (1895).

L’acte se celebra des de 2010 i està organitzat per joves poetes i músics inquiets de la comarca que cada any presenten els seus caps de cartell. Vegeu Programa Festa Verdaguer

Caminada popular

El segon diumenge, se celebra la Caminada Verdaguer seguint un cicle de quatre itineraris: Les Guilleries/La Font de la Baronessa; La Plana de Vic/Sant Jordi; Les Guilleries/Els Munts i Les Guilleries/Sant Llorenç del Munt. Son trajectes de poca dificultat que recorren uns 14 Km. L’avituallament consisteix amb “El brot del poeta”, l’esmorzar i els ganyips. Durant l’esmorzar i a la cloenda es reciten textos de Verdaguer sobre els llocs del recorregut.

La Caminada popular es va instaurar l’any 1987 amb la voluntat de recordar la tradició excursionista del poeta Jacint Verdaguer i de donar a conèixer el paisatge de contrast que va presidir la seva infantesa i joventut i que travessa de cap a cap la seva obra. Vegeu Programa Festa Verdaguer

Update cookies preferences