100 dies del projecte ‘Tal dia com avui en la vida de J.Verdaguer’

30.08.2021

Actualitat

           A cura de l’escriptor Àlvar Valls i la filòloga Roser Carol

                       

Folgueroles, 27 d’agost de 2021- El dia 21 de maig, en el marc de la Festa Verdaguer, veia la llum a web i xarxes el projecte ‘Tal dia com avui en la vida de Jacint Verdaguer’. Aquest monogràfic 'Tal dia com avui' neix de la recerca de l’escriptor Àlvar Valls i de la filòloga Roser Carol i que la Fundació Jacint Verdaguer publica a diari i de manera il·lustrada en el
blog: www. taldiacomavuienlavidadejacintverdaguer.cat i el perfil de twitter: @taldiacomavuijv

L’aparició d’un perfil de twitter i d’un blog amb continguts diaris són només la punta de l’iceberg d’un treball colossal per part dels dos autors.

Àlvar Valls i Roser Carol treballen des de fa quinze anys en la Cronologia general de Jacint Verdaguer (1845-1902) i la Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2020), dues obres que ja han servit de documentació per a l’escriptura per part de Valls de la novel·la biogràfica de Verdaguer, Entre l’infern i la glòria, publicada el 2020 per Edicions de 1984. Una obra que aquets 2021 ha estat reconeguda amb el premi Crexells de novel·la i el premi Joaquim Amat-Pineilla.

La Cronologia cobreix el dia a dia del poeta: on era i què feia aquell dia, què en deia la premsa, quines cartes escrivia i rebia, quins actes es feien relacionats amb ell, i els dies coberts superen els 7.000, molts dels quals amb més d’una anotació.

La Bibliografia té més de 8.000 fitxes, d’obres de Verdaguer i sobre Verdaguer. Tant una obra com l’altra es troben en un avançat estat de preparació i els autors esperen poder-les completar, amb els índexs respectius, a mitjan 2022.

Àlvar Valls i Roser Carol han cedit en primícia els materials necessaris a la Fundació Jacint Verdaguer per poder incloure cada dia en aquest blog una apuntació de la Cronologia i una fitxa de la Bibliografia, triades a l’atzar entre les de tots els anys, coincidents amb el dia i el mes corrents.  El dia a dia deixa testimoni de la seva presència a la premsa nacional i internacionals, dels viatges, de la gènesi d’alguns poemes o de moments convulsos com els que acaben amb la publicació de ‘En defensa pròpia’.

La Fundació Jacint Verdaguer completa l’apuntació i la fitxa del dia amb una il·lustració, sovint la fotografia d’ elements arquitectònics i de paisatges que Verdaguer hauria vist en els seus viatge i estades, obres de col·leccionista, fons documentals de la Casa Museu Verdaguer o textos en edició contemporània de la seva obra.  Si és possible, també amb enllaços susceptibles d’ampliar els temes tractats.

Amb 100 dies assolits a dia d’avui, l’objectiu del projecte és relatar 365 dies en la vida del poeta.

El projecte i la primícia d’aquesta divulgació oberta s’expliquen en detall en la taula rodona Verdaguer colossal. Una trilogia verdagueriana Valls-Carol:novel·la, cronologia, bibliografia, celebrada a Folgueroles el dia 20 de maig en el marc de la Festa Verdaguer 2021.

100 dies del projecte ‘Tal dia com avui en la vida de J.Verdaguer’
Update cookies preferences