100 dies del projecte ‘Tal dia com avui en la vida de J.Verdaguer’

30.08.2021

Actualitat

           A cura de l’escriptor Àlvar Valls i la filòloga Roser Carol

                       

Folgueroles, 27 d’agost de 2021- El dia 21 de maig, en el marc de la Festa Verdaguer, veia la llum a web i xarxes el projecte ‘Tal dia com avui en la vida de Jacint Verdaguer’. Aquest monogràfic 'Tal dia com avui' neix de la recerca de l’escriptor Àlvar Valls i de la filòloga Roser Carol i que la Fundació Jacint Verdaguer publica a diari i de manera il·lustrada en el
blog: www. taldiacomavuienlavidadejacintverdaguer.cat i el perfil de twitter: @taldiacomavuijv

L’aparició d’un perfil de twitter i d’un blog amb continguts diaris són només la punta de l’iceberg d’un treball colossal per part dels dos autors.

Àlvar Valls i Roser Carol treballen des de fa quinze anys en la Cronologia general de Jacint Verdaguer (1845-1902) i la Bibliografia general de Jacint Verdaguer (1864-2020), dues obres que ja han servit de documentació per a l’escriptura per part de Valls de la novel·la biogràfica de Verdaguer, Entre l’infern i la glòria, publicada el 2020 per Edicions de 1984. Una obra que aquets 2021 ha estat reconeguda amb el premi Crexells de novel·la i el premi Joaquim Amat-Pineilla.

La Cronologia cobreix el dia a dia del poeta: on era i què feia aquell dia, què en deia la premsa, quines cartes escrivia i rebia, quins actes es feien relacionats amb ell, i els dies coberts superen els 7.000, molts dels quals amb més d’una anotació.

La Bibliografia té més de 8.000 fitxes, d’obres de Verdaguer i sobre Verdaguer. Tant una obra com l’altra es troben en un avançat estat de preparació i els autors esperen poder-les completar, amb els índexs respectius, a mitjan 2022.

Àlvar Valls i Roser Carol han cedit en primícia els materials necessaris a la Fundació Jacint Verdaguer per poder incloure cada dia en aquest blog una apuntació de la Cronologia i una fitxa de la Bibliografia, triades a l’atzar entre les de tots els anys, coincidents amb el dia i el mes corrents.  El dia a dia deixa testimoni de la seva presència a la premsa nacional i internacionals, dels viatges, de la gènesi d’alguns poemes o de moments convulsos com els que acaben amb la publicació de ‘En defensa pròpia’.

La Fundació Jacint Verdaguer completa l’apuntació i la fitxa del dia amb una il·lustració, sovint la fotografia d’ elements arquitectònics i de paisatges que Verdaguer hauria vist en els seus viatge i estades, obres de col·leccionista, fons documentals de la Casa Museu Verdaguer o textos en edició contemporània de la seva obra.  Si és possible, també amb enllaços susceptibles d’ampliar els temes tractats.

Amb 100 dies assolits a dia d’avui, l’objectiu del projecte és relatar 365 dies en la vida del poeta.

El projecte i la primícia d’aquesta divulgació oberta s’expliquen en detall en la taula rodona Verdaguer colossal. Una trilogia verdagueriana Valls-Carol:novel·la, cronologia, bibliografia, celebrada a Folgueroles el dia 20 de maig en el marc de la Festa Verdaguer 2021.

100 dies del projecte ‘Tal dia com avui en la vida de J.Verdaguer’

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ