Amb la natura i la poesia al cim

30.05.2018

Actualitat

Els actes del segon cap de setmana de la Festa Verdaguer van tenir la natura com a eix central. La conferència Les plantes en Verdaguer, pronunciada per la farmacèutica M.Carme Barceló ens va descobrir en l'obra del poeta hi ha prop de 400 plantes i de les quals en coneix el nom, les característiques físiques, el lloc i el temps on floreixen però també les seves qualitats terapèutiques i lliçons de vida.

Les móres de roldor
       són, negres, negres,
més negres són per dins,
puix de verí són plenes;
més plenes, ai!, ne són
les alegries del món.

La Damunt, amb Flors del Desvari,  es va omplir de poetes i músics de luxe. Tot en un marc incomparable que va rebre elogis tot el dia. Els artistes, músics i poetes, conduits per Raquel Santanera, es van anar succeint d'una manera natural. El dia va estar presidit per la notícia de la mort de Màrius Sampere a qui molts dels poetes convidats van dedicar algun poema. Vam poder escoltar versos recitats amb força per Meritxell Cucurella poeta i traductora amb una àmplia trajectòriaque va recitar poemes contundents com «De quan per dir-te que et volia m'obligaves a escriure't poemes que mai no llegies»

La geometria del teu cos
diria que és la meva
pro si me'l deixes apamar
tinc una mà que és peu de rei

àngels Moreno es va mostrar com una poeta molt sensible, amb una gran potència lírica. Capaç de dialogar amb la vida, la mort i el buit amb una extrema naturalitat. Guim Valls, com ha dit en algun moment “va començar a recitar per pura necessitat” i això es nota perquè té un do per l'oralitat amb un estil que va d'Enric Casasses a el darrer raper! Els germans Vernis i Franco Molinari van destacar per la seva música que es va adequar a cada estil de recitat i ens van oferir algunes peces de jazz precioses. Entre els espontanis a micròfon obert podem destacar: Salvador Giralt, Pere Lluís Pla i Boixó, Biel Barnils, Maria Izern, Mònica Boixades, Jordi Quer, Josep Rossell entre altres... Ràdio Voltregà, igual que en els darrers anys, va gravar tot l'espectacle per al programa de poesia Tres peus al gat.

El diumenge va començar amb una caminada fins a Sant Feliuet passant per la  Font de la Baronessa, un abric natural d'una gran bellesa. En arribar als Prats de la Damunt la Bruna Cararach va recitar i cantar uns textos de Verdaguer en què el poeta es defensava de les calúmnies de què havia estat víctima. Després, ens esperava un vermut groc organitzat pel CDR de Folgueroles i l'acte Nova Saba per al Pi de les 3 Branques amb la participació del grup de teatre, els dansaires més petits i el Cor d'homes. Va cloure l'acte un parlament de Jaume Huch poeta i editor que després de pronunciar unes paraules sobre el símbol renovat del Pi va llegir un poema del recull  La terra sagna, antologia poètica amb poemes sobre l'1 d'octubre.

Com m'agrada escriure en una llengua 
que diuen que es mor.
Quina sensació de pau i alleujament
portar-la de baixada cap als aiguaneixos,
l'obaga, l'entrecuix, la santa dona
de les primeres clarors.

S'obria el sexe i jo obria els ulls
i vaig llegir, per les parets sagnants,
això: parlaré!
I ara dic, ara que ho sé tot
de l'amor i dels lladres,
com més fonda la mort, més endins de la terra!

                                                    Màrius Sampere

Els Tastets Musicals dels nens de l'aula de Música de Folgueroles van posar punt i final als actes de la Festa Verdaguer que s'allargarà fins el diumenge 3 de juny a la Font del Desmai.

 

 

Amb la natura i la poesia al cim Meritxell Cucurella. Flors del Desvari. David Fajula.FJV

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ