Crònica 1r cap de setmana Quinzena Literària Verdaguer 2014

20.05.2014

Actualitat

Amb el llibre Pàtria com emblema, els actes del primer cap de setmana de la 62 ena Festa Verdaguer s'han desenvolupat amb normalitat i el temps ens hi ha acompanyat.

Divendres en Magí Sunyer davant d'una trentena de persones ens va parlar dels mites i la literatura i va precisar que els mites es creen a l'entorn d'un element geogràfic, històric o polític. Destacant Verdaguer com un gran recreador dels mites de la nació catalana.

Dissabte es va celebrar l'assemblea anual de la Societat Verdaguer que està preparant el IX Col·loqui Internacional Verdaguer que tindrà Folgueroles com una de les seus. També es va debatre sobre Verdaguer Edicions l'editorial nascuda a l'aixopluc de la Fundació Jacint Verdaguer.

La presentació de llibre Llegir Verdaguer de Joaquim Molas va anar a càrrec de Ramon Pinyol i deRicard Torrents. L'autor no hi va poder assistir perquè no estava massa bé de salut. Segons Torrents, les investigacions de Molas sobre el poeta de Folgueroles són les més extenses que ha dedicat a qualsevol autor i encara avui l'investigador manifesta que Verdaguer tan bon punt li encomana rebuig com entusiasme. Ramon Pinyol va dir que Molas i Torrents eren els dos especialistes més complets de Verdaguer. A continuació el Cor d'homes de Folgueroles, 16 en total, dirigits per Sebastià Bardolet van interpretar La Barretina i L'Emigrant. Van seguir l'acte un centenar de persones.

A la tarda l'escola Mossèn Cinto va obrir les portes per mostrar-nos l'exposició Com eren els Jocs Florals de Verdaguer? I d'allà vàrem anar cap a la plaça del “Virolai” a inaugurar unes plaques amb poemes i cap a la Font Trobada a tallar l'Arbre de Maig. El lloc estava ple de borró de pollancre i en alguns indrets semblava que era nevat. Entre l'al·lèrgia  d'alguns i l'afecció pel Barça dels altres vàrem reunir menys gent de l'habitual  s'hi van concentrar molts nens i pocs  homes. El fet de que l'arbre era més llarg del compte i que tenia una branca a la capçada que feia balanç, va dificultar l'aixecada que, finalment, es va poder completar cap a les 8 del vespre. Es van ballar danses i es va engalanar l'arbre. Durant aquella tarda vàrem rebre la visita de la consellera de Benestar i família, Neus Musté, que va  seguir l'acte i va deixar aquestes paraules en el llibre de visites de la Casa Museu: 

«[...] Ens cal visibilitzar, com feu constantment a Folgueroles, una figura tan important per a la nostra pàtria, en uns moments també vitals per el nostre progrés nacional col·lectiu. Moltes gràcies per la vostra acollida i encert.» Neus Musté, 17.05.2014

Al vespre, vam poder gaudir de La Pomerola, el poeta en un lloc insòlit. L'antiga Fàbrica de Folgueroles, activa del 1955-1987, fou l'escenari on es van desgranar els versos que ens expliquen que un trobador abatut arriba en un lloc on ningú el coneix. És la vida del mateix poeta  escrita a la darreria de la seva vida. L'espai, despullat i sòrdid, al costat d'un text vibrant i trist dit magníficament per l'Anna Maluquer i embolcallat pel so evocatiu del clarinet interpretat per Natàlia Arroyo, van donar un espectacle rodó i els assistents van tenir l'oportunitat de viure amb emoció uns moments únics i irrepetibles.

El diumenge Folgueroles es va despertar amb l'XIè Mercat de Llibre Vell de Poesia a la plaça, amb gent que portaven rams de flors al Pedró, monument al poeta, on s'hi van reunir una cinquantena de rams de flors de bosc i de jardí on vam poder veure peònies, lliris, malves, roses, lliris de roca, cap blaus, farigola,..... Els ballets reuneixen cap un centenar de balladors. Es  van interpretar com cada any els nyetos, el ball de bastons, ball de cintes i el ballet de Folgueroles dirigits per Montse Segalés. Els guanyadors van ser els més veterans de la colla formada per en Xevi Roviró, segons expliquen que el secret  és més la tècnica que la força. 

A continuació, el conseller  de la presidència, Francesc Homs, va visitar el Mercat de Llibre Vell de Poesia i als jardins de Can Dachs junt amb l'alcalde Carles Baronet va pronunciar un parlament. El conseller, va parlar de Verdaguer com a referent cultural i patriòtic del país  tal com va deixar escrit en el llibre de visites:

«[...] patriota, referent indiscutible de la nostra literatura, fent del retrobament de bon punt dels
nostres símbols col·lectius, poeta al servei del poble.»

A la tarda, es va començar amb els Tastets musicals cap quaranta músics de l'Aula Associada i una quarantena de cantaires de la coral de pares Brusquina. El públic va omplir la sala de gom a gom.

Com a acte final, vam poder assistir al concert de la Banda Emvic que aplega una setantena de músics dirigits per Ferran Anglí que van tocar música festiva i de carrer. A continuació es van repartir els premis del Concurs de Rams i un Conjunt de Vent va cloure l'acte que va aplegar cap a 400 persones.

Els més joves i ardits grimpaires es van quedar encara per la plaça per enfilar-se a l'arbre i abastar els fuets penjats a la copa del pollancre.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ