Crònica 2n Cap de setmana Quinzena Literària Verdaguer 2014

26.05.2014

Actualitat

Els actes del segon cap de setmana de la Festa Verdaguer es van iniciar amb la conferència>De les cançons a la creació poètica. Un camí poc explorat en Verdaguer i en Espriu a càrrec de Jaume Ayats. El conferenciant va ser presentat per Xevi Roviró amb qui comparteixen, des de fa molts anys, el Grup de Recerca Folklòrica. La conferència es va centrar en l'origen musical de molts dels poemes de Verdaguer i d'algunes composicions d'Espriu. El grup Tornaveus, format per tres noies, i el mateix Jaume Ayats, vans cloure l'acte que es va acabar cantant, entre tots, els Goigs de la Damunt.

El dissabte, aprofitant les activitats de la Festa Verdaguer, vàrem rebre la visita d'un equip d'una productora que treballa  TV3 que estan preparant un reportatge sobre la cançó dels Segadors. El matí van estar gravant i fent entrevistes a la Damunt i a la tarda es va enregistrar un reportatge des de  la Casa Museu amb una colla de nens i nenes com a figurants.

L'acte  Flors del Desvari es va començar a migdia amb la preparació del dinar per anar escalfant motors per al recital de la tarda. Les actuacions van ser presentades per mossèn Guilla, la música va anar a càrrec de Gerard Torrents a la percussió  i Víctor Obiols al teclat. Obiols, que també és poeta, ens va oferir la primícia de la musicació del poema «En Creu» del llibre Flors del Calvari . Els poetes convidats eren  Gabriel Salvans, Mireia Calafell, Blanca Llum Vidal i una  quinzena més d'escriptors que es van afegir a la proposta. Per segon any consecutiu, es va convocar a llibreters d'editorials de poesia a fer-hi parada, un al·licient més per al públic  amant e la poesia

La 27 ena Caminada pels Llocs Verdaguerians de les Guilleries va sortir amb puntualitat de la plaça Verdaguer. El caminants recollien el Brot del Poeta al Mas d'en Coll, van poder menjar figues amb aiguardent a Collsameda, contemplar les fabuloses vistes del Salt de la Minyona, fer un bon esmorzar als Munts i sentir recitar l'Anna Girbau. A la cloenda, a l'ermita de la Damunt, vam poder compartir el final de la caminada amb la Carme Forcadell, presidenta de l'ANC, que arribava per a l'acte següent.

A continuació s'incorporava un nou acte a la litúrgia de la Festa Verdaguer, NOVA SABA PER AL PI DE LES 3 BRANQUES. Vam poder sentir  els parlaments de l'alcalde de Folgueroles i el de Castellar del Riu, de l'Evarist Dodas  que va presentar les Pedres esculpides en torn a l'arbre i finalment Carme Forcadell que va parlar de la importància de la unitat llengua catalana en el procés d'identificació independentista.

A continuació, damunt un cavall blanc,  arribava per  la banda del mas el Pou  el jove Jaume I amb el seu escuder Guillem de Montfort. Aquests personatges, i  una colla de rapsodes, van representarEl Pi de les 3 Branques. Un poema llegendari  creat per Verdaguer que ens explica l'arbre de la pàtria coma símbol d'unió  dels Països Catalans. Una colla d'avis i néts , tal com  ens explicava en Bernat director de l'espectacle , van desplegar unes cintes de color groc i vermell formant una estelada com a mostra de la transmissió de la saviesa. El cor d'homes de Folgueroles va cantar La Barretina, l'Emigrant i els Segadors.

El dia 1 de juny encara vam celebrar un acte a la Font del Desmai que va consistir en un concert d'en Roger Usart (veu)  i Cales Mané (guitarra) amb introduccions a cada poema a càrrec de Pere Tió i  Margarida Tió.

Un any mes, i aquest especialment, hem renovat el símbol que Verdaguer  representa per a la cultura catalana amb una gran participació popular. Alegrem-nos-en!

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ