Crònica i fotos del primer cap de setmana

19.05.2015

Actualitat

Galeria d'imatges: Quinzena Literària 2015

Els actes es van encetar divendres tot escampant versos pel poble i recitant-los de cor! Més de 300 nens van interpretar poemes el poeta: «El lli», «l'espígol», «la formiga», «Anem», «Compta»,.... Una activitat que mestres, alumnes i pares van valorar molt positivament.

El vespre es va inaugurar l'exposició Biografies i biografisme  que romandrà a la sala de plens de l'ajuntament fins a mitjan mes de juliol. A continuació, a la Casa Museu Verdaguer  Antoni Pladevall va presentar El poeta del poble  i va reivindicar el paper del poeta com l'escriptor que va recuperar la llengua i insistint en la necessitat de mantenir-nos ferms i aprofitar el moment polític que vivim per assolir els nostres drets nacionals. Andreu Carranza va insistir en què el seu llibre era més una novel·la que una biografia i es va mostrar emocionat de poder presentar el llibre a Folgueroles.

El dissabte al matí es van portar a terme els actes més acadèmics amb la celebració de l'assemblea de la Societat Verdaguer;  a continuació en Ramon Pinyol i la Laura Vilardell ens van fer una primera aproximació a la presència de Verdaguer a la ràdio durant el franquisme a partir dels guions d'Artur Martorell. Aportació que ens fa adonar que d'una banda Verdaguer era permès pel règim i que gent com el pedagog Martorell van saber-se introduir en les escletxes que deixava la dictadura per fer prevaler els mots i la llengua del nostre poeta i no trencar el fil de la llengua i la cultura catalanes. A continuació es va presentar el llibre Càntics a càrrec dels seus curadors i el cor d'homes va cantar una mostra de cançons del llibre com A la verge de la Gleva i van tancar amb La Barretina.

A la tarda, amb un cel immensament blau, i amb la companyia dels flabiolaires van pujar cap a la ronda de la Damunt on els nens de primer de l'escola van recitar el poema L'espígol que parla d'espargir els brots per la pradella al costat de la capella. A mesura que sortíem cap a la Font Trobada la corrua de gent anava creixent fins arribar al lloc on el pollancre marcat de color taronja ja ens esperava. Es va portar a coll fins a la plaça on es va dreçar al mig i després d'engalanar-lo una colla de nens van ballar el Ballet de cintes al seu voltant.

Al vespre,  vam poder gaudir de la Silvia Bel acompanyada per músics flamencs, el cantautor Juan Manuel Galeas i el guitarra El Chote que van mantenir el públic sense alè durant tot l'espectacle. Un dels poemes que va impressionar més l'audiència va ser Sum Vermis dit amb una profunda emoció mentre, de fons, se sentia el cantant amb un plor que punyia l'ànima.

Diumenge era 17 de maig, s'esqueia el mateix dia de l'aniversari del poeta, i de bon matí davant mateix de la casa familiar de Verdaguer s'hi instal·là com ja és habitual el Mercat de Llibre Vell de poesia. Entre l'ambient del mercat i els rams de flors la gent anava portant al monument, vàrem poder gaudir dels ‘poemes de cor' recitats magníficament per la gent del poble. Quan va arribar el torn dels ballets i l'acte d'homenatge ja feia estona que Xavier Graset, el nostre convidat, es passejava amb una llampant americana verda entre la gentada que hi havia a la plaça.

Els ballets , com cada any, van despertar molta expectació perquè començant pels més petits, es va poder gaudir del ballets de cintes, de bastons i finalment el ‘Ballet de Folgueroles' enguany amb sis torres i finalment es va fer ballar a tothom amb la Torinesa.

A l'ombra dels jardins de Can Dachs vam poder gaudir del parlament de l'alcalde de Folgueroles, Carles Baronet, que va destacar l'alta participació popular de la festa i del periodista Xavier Grasset que va enllaçar la renaixença de la llengua a l'època de Verdaguer amb la renaixença constant del conflicte polític entre el govern de Madrid i la llengua catalana.

Va acabar amb aquests versos fent al·lusió a la repressió constant que ha viscut i viu la llengua catalana.

Trobador del mes de maig,/ rossinyol refila i canta,/mes no deixes eixos cims/ per los vergers de la plana;/ no hi vingues a la ciutat/ que hi una gent molt ingrata:/ diu que estima als aucellets/ diu que en son cor los regala,/ mes als que canten millor/ los posa dintre la gàbia.

A la tarda es va reprendre la festa a una bona colla de nens i nenes de Folgueroles que ens van fer uns ‘Tastets musicals' que havien preparat amb entusiasme a l'aula de música de Folgueroles.

L'acte final del cap del primer cap de setmana, com ja és habitual, es va acabar amb la Banda de l'EMVIC  que ens havia preparat música festiva de la mediterrània,  Jazz, banda sonora d'un western i música Caribenya.
 

 

 

Poemes apresos de cor per al nostre poetaFoto A. FJV
  • Poemes apresos de cor per al nostre poetaFoto A. FJV
  • Poemes apresos de cor per al nostre poetaFoto A. FJV
  • Poemes apresos de cor per al nostre poetaFoto A. FJV
  • Poemes apresos de cor per al nostre poetaFoto A. FJV
  • Poemes apresos de cor per al nostre poetaFoto A. FJV
  • Poemes apresos de cor per al nostre poetaFoto A. FJV
  • Poemes apresos de cor per al nostre poetaFoto A. FJV

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ