En memòria del doctor Joaquim Molas

17.03.2015

Actualitat

Ens ha deixat Joaquim Molas i Batllori, docent, crític, investigador i  historiador de la literatura que va publicar una extensa bibliografia sobre la literatura catalana. Destacat Verdaguerista, fou membre fundador de la Societat Verdaguer i va participar en els Col·loquis Verdaguer des dels seus inicis.

 Com ens explica Ramon Pinyol al pròleg del llibre de Joaquim Molas Llegir Verdaguer, va conèixer el nom de Verdaguer a «la plaça» i a través d'una col·lecció de cromos de l'any 1942. Fou  a la dècada de 1970 que va descobrir L'Atlàntida i Verdaguer va passar a ser un dels eixos de la seva investigació. A la dècada de 1980 Molas va impartir un curs de doctorat sobre Canigó i l'estudi de l'obra del poeta de Folgueroles va començar a fer un gir deixant de centrar-se en la vida del poeta per transcendir cap a una lectura de caràcter  literari. A partir d'aquell moment el poeta de Folguerolescomençava a ser tractat com un escriptor inscrit en els moviments romàntics europeus, s'iniciaven els col·loquis Verdaguer, els estudis d'obres, les tesis doctorals, etc.

El mes de maig passat, en el marc de la Quinzena Literària, vàrem presentar el darrer volum que Molas va dedicar a Verdaguer: Llegir Verdaguer  que recull els articles que l'investigador va dedicar al poeta i a través dels quals analitza la producció de l'obra verdagueriana i la situa en el context de la literatura catalana contemporània.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ