Es presenta la Festa Verdaguer 2021

05.05.2021

Actualitat

Folgueroles, 5 de maig de 2021- La Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles, l’Ajuntament de Folgueroles, l’Associació Amics de Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona han presentat aquest matí a Folgueroles la imatge i el programa d’actes de la Festa Verdaguer 2021. Representants de les quatre entitats organitzadores s’han aplegat als Jardins de Can Dachs, nou escenari de bona part dels actes, per presentar en roda de premsa un programa conjunt que s’allargarà durant un mes -del 14 de maig al 10 de juny- i que aplega més d’una trentena d’actes entre espectacles, conferències, rutes literàries, concerts i actes populars. Un programa que es reprèn i d’adapta per garantir totes les mesures de seguretat.

El programa de la Festa Verdaguer 2021 s’estructura en tres àmbits: el primer cap de setmana on la programació té un alt nivell d’implicació i participació dels folguerolencs i folguerolenques; una selecció d’activitats com a binomi entre poesia i música i, finalment, un ampli ventall de propostes per a tots els públics.

Xevi Roviró, alcalde de Folgueroles i president de la Fundació Jacint Verdaguer, ha remarcat la importància de tornar a celebrar “una Festa Verdaguer com toca”, fent referència al caràcter eminentment popular de la celebració i també d’homenatge i record al poeta.

Per la seva banda, Carme Torrents, presidenta d'Amics de Verdaguer i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Folgueroles ha posat en valor “el sentiment de col·lectivitat que neix al voltant de la Festa Verdaguer” i ha fet èmfasi en la responsabilitat que tenen les institucions i el poble de Folgueroles de donar veu i preservar tant la figura de Verdaguer com la de la també poetessa folguerolenca Anna Dodas.

Al seu torn Jordina Boix, directora de la Casa Museu Verdaguer, ha destacat la importància que té aquest any “reprendre” la Festa Verdaguer, entenent-ho com “una retrobada al voltant de la paraula i del poeta”. I ha explicat la imatge del cartell d’aquesta edició, que és la representació d’una branca de pomera florida, com a metàfora de la primavera, el ‘pomeró florit’ de Verdaguer, fil conductor del poema llarg Primavera. Segons ha explicat Boix, l’aparició d’un nou manuscrit ha portat a la reedició del volum La Pomerola. Primavera (Verdaguer Edicions, 2013) que es presenta ara en 2a edició revisada amb el títol definitiu de Primavera.

Pel que fa al detall dels actes que tindran lloc a Folgueroles, on es fusionen actes amb un fort arrelament popular –com l’Arbre de Maig, i els Ballets de Folgueroles i l’ofrena floral- els actes d’homenatge al poeta davant del Pedró i propostes culturals que parteixen d’un punt de vista artístic contemporani, on destaca la presentació del llibre Primavera, de Jacint Verdaguer dins l’Obra Compelta en Edició Crítica de Verdaguer (Verdaguer Edicions, 2021) i que comptarà amb la interpretació del Cant III de Primavera a càrrec d’Anna Maluquer (veu) i Natàlia Arroyo (clarinet). L’acte, a càrrec dels verdagueristes M. Àngels Verdaguer i Francesc Codina serà emès en directe pel canal Youtube de la Fundació. Així mateix, la proposta Flors del Desvari, arriba aquest any a la dotzena edició apostant, com sempre, per la creació poètica i musical en una jam session de música i paraula a l’espai emblemàtic de La Damunt, amb un cartell de poetes i músics amb noms com Laia Carbonell, Esteve Plantada, oriol Sauleda i Sònia Moya i amb la música d’Adrià Ballús, Arnau Musach i Roger Sena. Com s’ha avançat, la Festa Verdaguer reivindica també l’obra de la poeta folguerolenca Anna Dodas, amb l’espectacle Contra les cordes. ADN.

El dia 16, a la plaça Verdaguer junt amb el Mercat de Llibre Vell de poesia es durà a terme un Tapís floral al Pedró (Pericas, 1908), renovant així la tradicional ofrena floral i seguint l’experiència de l’acció ‘Cobriu-me de flors’ de l’any 2020. Tancarà els actes d’homenatge del matí l’expresident de la Generalitat Quim Torra i Pla, amb el parlament d’homenatge als Jardins de Can Dachs.

El mateix dia 16 tindrà lloc el concert Verdaguer, 175 anys, a càrrec del CordHomes d'Osona, sota la direcció de Pere-Mateu Xiberta, una producció de la Fundació Jacint Verdaguer que fa un recorregut per la trajectòria artística i vital de Verdaguer i que comptarà amb la veu de la rapsoda i poeta Blanca-Llum Vidal i les mans al piano de Núria Serrat.

Un punt de trobada entre les activitats programades a Folgueroles i a Barcelona són les rutes literàries Verdaguer i la música amb Francesc Cortès, musicòleg i Paraules i sons. Itinerari literari per la Barcelona dels segles XIX i XX.

Per la seva banda Teresa Macià, responsable d’activitats del MUHBA Vil·la Joana, ha explicat les activitats que es portaran a terme a Barcelona i Vallvidrera, d’entre les quals, ha destacat el concert Barcelona, Verdaguer i el flamenc i el recital T’obro la meva veu sota dels núvols. Poemes de Felícia Fuster en el marc del programa Poesia als Parcs.

A més, amb l’ambició d’arribar a més públic i ser un esdeveniment generador de continguts, l’organització ha fet una aposta pels recursos tecnològics. En aquest sentit, es podran seguir alguns dels actes per streaming i es crearan clips de vídeos de la majoria d’actes, que els espectadors podran recuperar més endavant.

 

18 de maig, Dia Internacional dels Museus

El 16,18 i 19 de maig, en el marc del Dia Internacional dels Museus (18 de maig), tindran lloc les portes obertes de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles així com diverses accions amb els infants de l’Institut Escola Mossèn Cinto i la gent gran del centre de dia SAIAR de Folgueroles. També tindrà lloc la lectura poètica Bres d'amor. Versos al bressol al Museu Episcopal de Vic, una col·laboració entre la Casa Museu Verdaguer i el MEV amb motiu del #DIM21.

 
 
 

La Fundació Verdaguer estrena botiga en línia

Aquest dimecres 5 de maig la Fundació Verdaguer estrena la seva botiga en línia. A partir del dia 10 de maig els usuaris podran comprar i reservar en línia les rutes literàries i els concerts. Així mateix, a part de la venda d’entrada i productes, el web vol ser una nova font de finançament pròpia i via de mecenatge de l’entitat. La nova pàgina web ha estat desenvolupada amb el suport del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya.

Agraïments i col·laboracions

La Fundació Jacint Verdaguer, en veu de la seva directora, Jordina Boix, també ha fet explícit el seu agraïment a totes les entitats col·laboradores: l’Institut Escola Mossèn Cinto, el centre de dia SAIAR de Folgueroles, el Museu Episcopal de Vic, el Patronat d’Estudis Osonencs, el Gremi de Llibreters de Vell i l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

La col·laboració entre la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles i el MUHBA Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura es va iniciar el 2017 i es valora positivament per ambdues parts, que comparteixen programa per a la Festa Verdaguer, però també projectes de recerca i àmbits de treball.

Programa de la Festa Verdaguer 2021

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ