Es publica ‘Idil·lis i cants místics’, volum 15è de l’OCEC

09.03.2021

Actualitat

El proper dimarts 16 de març arriba a les llibreries Idil·lis i cants místics, de Jacint Verdaguer. El 15è volum de la col·lecció Obra Completa en Edició Crítica (OCEC) de Verdaguer Edicions. L'obra, a cura del professor Josep Camps i Arbós, compta amb el text establert per Verdaguer, precedit d’un estudi preliminar i un bloc final de 'Notícies, notes i variants'. Les il·lustracions contribueixen a difondre la primera edició de 1897 i el procés de creació i revisió del mateix Verdaguer. 

Sinopsi

Idil·lis i cants místics va ser el primer llibre publicat per Jacint Verdaguer després de L’Atlàntida; amb el recull, l’autor volia donar una imatge pública de poeta religiós que completés la que havia ofert com a poeta heroic. En el volum, amb el Càntic dels Càntics, Ramon Llull i Sant Joan de la Creu com a referents religiosos més visibles, hi trobem textos tan coneguts de l’obra poètica verdagueriana, com la cançó de bressol «Lo Noi de la mare», o «Marina», «Sant Francesc s’hi moria», «Qui com Déu?», «Jesús als pecadors», «Plor de la tórtora» o «Volada de l’ànima».

D’innegable èxit editorial (se’n van fer quatre edicions el 1879, 1882, 1885 i 1891), Idil·lis i cants místics aplega poemes redactats per Verdaguer entre 1866 i 1882 en

indrets ben distints: Tavèrnoles, Vic, Vinyoles d’Orís, durant els viatges a L’Havana com a capellà de la companyia Transatlàntica, Barcelona o Comillas, entre d’altres. Precedit d’un pròleg de Manuel Milà i Fontanals, les seixanta-set composicions que l’integren mostren una fusió entre poesia popular, misticisme i literatura bucòlica, i exposen una experiència mística en què l’ànima del poeta ha estat desterrada en un món material que és, per a ella, presó i pecat, i com la manera que té de recordar i d’assolir la divinitat és a través de la natura, seguint l’idealisme franciscà. Camps mostra en l’estudi preliminar l’inici de la poesia mística en la producció poètica de Verdaguer.

L’autor
Josep Camps Arbós (Calella, 1963). Doctor en filologia catalana i Premi extraordinari de Doctorat. Catedràtic de llengua i literatura catalanes a l’INS La Serra, de Mollerussa, i professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya. Membre numerari de la Societat Verdaguer, la seva tasca d’investigador i d’editor s’ha centrat en la literatura catalana dels segles XIX i XX, especialment en les figures de Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, Narcís Oller, Josep Carner, Xavier Benguerel, Vicenç Riera Llorca, Domènec de Bellmunt, Rafael Tasis, Manuel de Pedrolo, o els germans Ramon i Joan Baptista Xuriguera.

Col·lecció: OCEC
Primera edició: Març 2021
Nº de pàgines: 466
Rústica: amb solapes
ISBN: 978-84-944586-6-8
Preu: 28€

En venda a les llibreries i a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles

 

 

Coberta del llibreCoberta OCEC, Idil·lis i cants místics

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ