La Casa Museu Verdaguer obre les portes a la virtualitat

28.04.2021

Presentacions

Des d’aquest mes d’abril, la Casa Museu Verdaguer ja es pot explorar de forma virtual a través de la nova Ruta Virtual Casa Museu Verdaguer. D’aquesta manera la Fundació Jacint Verdaguer obre les portes al Verdaguer més infinit, aquell que ens convida a descobrir-lo en 360º, des de múltiples recursos virtuals i des de qualsevol indret. La nova Ruta Virtual Casa Museu Verdaguer, que ja està disponible al web de la Fundació Jacint Verdaguer (www.verdaguer.cat), neix de forma complementària a les visites guiades i a les rutes presencials. 

Es tracta d’una Ruta Virtual oberta a tothom i d’accés lliure, que combina coneixement i entreteniment. La nova Ruta Virtual Casa Museu Verdaguer s’ha concebut com un complement per a les persones i les escoles que volen aprofundir en la vida i l’obra del poeta de Folgueroles -abans i/o després de fer una Visita Guiada per la Casa Museu-, però també s’entén com un pas més a la internacionalitat, en línia amb allò que estan fent les diferents cases d’escriptors d’arreu del món.

La nova Ruta Virtual Casa Museu Verdaguer, que s’ha portat a terme amb la tecnologia Matterport, destaca per la seva accessibilitat i el seu valor pedagògic. La nova ruta virtual ofereix als visitants l’oportunitat de recórrer de forma lliure les tres plantes de la Casa Museu i explorar, al seu ritme, les diferents estances típiques de l’època i descobrir exposicions, peces, propostes i obres úniques relacionades amb la figura de Verdaguer. Tal com subratlla Jordina Boix, directora de la Fundació Jacint Verdaguer, “la nova Ruta Virtual Casa Museu Verdaguer és fruit d’un treball d’ampliació de l’accessibilitat a la Casa Museu. Els visitants hi trobaran informació en diferents idiomes en obert i tindran accés ràpid a l'exposició en llengua de signes. A més, les escoles podran accedir a nous recursos amb la possibilitat de treballar a distància algunes de les peces exposades”.

En aquesta nova ruta virtual per la Casa Museu Verdaguer, els visitants es poden moure per les diferents plantes i estances de forma lliure. A la planta baixa, tenen a la seva disposició, en diferents idiomes i en llengua de signes, l’exposició permanent on es descriuren Les cases de la infantesa, La seva vida a Folgueroles, L’etapa de plenitud i L’etapa final del poeta. Des d’aquesta planta baixa, també es pot sortir al pati, sentir la presència del llorer i fer una parada a la butaca de llegir acompanyats de la lectura de l’actriu Montse Vellvehí. A la segona planta, es pot entrar a la cambra i veure-hi el bressol, accedir a la cuina i deixar-se captivar pel quadre Verdaguer pastoret, del pintor romàntic Jaume Pahissa (Barcelona, 1846-1928). A la tercera planta, a “dalt més alt” de la Casa Museu Verdaguer, els visitants tenen accés a l’exposició Dos creadors. Verdaguer Perejaume, que posa cara a cara l’obra dels dos escriptors i artistes, i on es posa de relleu el vídeo Ballar la Veu, en una acció del 2010 obra de Perejaume. Aquest espai també  es posa en relació amb la pel·lícula Maleïda 1882, una obra del 2019 on es relata el viatge de Verdaguer als Pirineus amb l’objectiu d’escriure Canigó. I aquests no són els únics espais i obres que els visitants de la Ruta Virtual Casa Museu Verdaguer poden explorar. També tenen accés privilegiat a l’espai restringit de la biblioteca de la Fundació Jacint Verdaguer i a algunes de les peces que s’hi preserven, com el quadre Retrat de Verdaguer de Víctor Moya. 

La Ruta Virtual Casa Museu Verdaguer és una invitació a explorar Verdaguer i la seva obra des d’una nova perspectiva. Aquella que ens obre les portes a recórrer la Casa Museu Verdaguer i a endinsar-nos en la profunditat i immensitat del poeta a través de la xarxa, però que també aquella que connecta la ruta virtual amb Folgueroles, amb les visites guiades i les rutes presencials a través del poema “Ales”.

 La Casa Museu Verdaguer obre les portes a la virtualitat

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ