Maleïda 1882 arriba als cinemes

20.06.2019

Actualitat

Maleïda 1882, l'aventura de Jacint Verdaguer a l'Aneto, pel·lícula documental dirigida per Albert Naudín i produïda per FilmeXplora amb producció associada de la Fundació Jacint Verdaguer i la participació de TV3, s'estrenarà a sales catalanes el divendres 5 de juliol, coincidint amb l'inici de l'expedició pirinenca que descriu la pel·lícula. Maleïda 1882, amb Lluís Soler en el paper del poeta, recrea amb absoluta fidelitat l'itinerari que va seguir Verdaguer en l'ascens a la Maleïda (Aneto), a través dels versos de Jacint Verdaguer i els textos d'investigació de Bernat Gasull, recollits al llibre Maleïda (Verdaguer Edicions, 2015). L'equip de la pel·lícula, expert en expedicions i rodatges d'alta muntanya, va registrar tota la ruta pirinenca de Verdaguer, encarnat per Lluís Soler i Santi Pocino, reproduint les condicions, vestimentes, equips de muntanya de l'època i ambients als pobles per on va passar.


L'aventura èpica del rodatge
Resseguir els vells camins de Verdaguer més de 100 anys després ha estat per l'equip un doble repte, artístic i tècnic. El poeta volia pujar la Maleïda però només comptava amb la seva fortalesa, guies inexperts, mapes incomplets i unes sabates que avui ningú gosaria calçar-se per emprendre una aventura d'aquesta magnitud. El documental ha afrontat el repte artístic, per una part, de correspondre amb imatges els textos de Verdaguer, una empresa difícil traslladada a la pantalla amb la intensa interpretació i veu de Lluís Soler, la rigorosa documentació del llibre de Bernat Gasull i els espectaculars paratges rodats; i el repte tècnic, per l'altra, ja que una de les premisses del film era recrear fidelment l'expedició de Verdaguer a l'Aneto. L'equip no va escatimar en localitzacions, “al contrari, ens vam enfilar dalt dels cims i vam cercar glaceres a 1.000 quilòmetres de distància per trobar les mateixes condicions que a les Maleïdes del segle XIX. La recreació de la glacera de l'Aneto combinada amb la caracterització de l'ascensió de Verdaguer van suposar sens dubte un gran repte que molts no s'haurien plantejat”, afirma el director, Albert Naudín.
 

Verdaguer i l'anhel de llibertat
Què empeny a les persones a voler conquerir cims? En el cas de Verdaguer, és el poeta o l'aventurer? Què el va portar a planificar la pujada a l'Aneto quan encara cap català no ho havia fet abans? El documental, tan rigorós en la recreació de l'expedició com sensible en el retrat del poeta romàntic, cerca el mite del súper home, de l'explorador, del muntanyenc; d'aquell qui es pot enfrontar a qualsevol repte encara que no surti ben parat; “d'un personatge que inspira anhels de llibertat”, explica el director.

Als cinemes el 5 de juliol
L'estrena absoluta de Maleïda 1882 va tenir lloc el 10 de juny al FIC-CAT, coincidint amb l'efemèride de la mort de Verdaguer i competint en Selecció Oficial. La preestrena i acte de presentació davant de col·laborador i l'equip es va fer al Teare l'Atlàntida de Vic el dia 21 de juny. Seguint amb dates assenyalades en la biografia del poeta, l'estrena als cinemes, el 5 de juliol, se celebrarà simultàniament l'aniversari –137è– del començament de l'aventura que retrata el film i que va empènyer Verdaguer a escriure Canigó. Una vegada finalitzat el circuit comercial i per festivals, s'emetrà a TV3.


MALEïDA 1882, L'AVENTURA DE JACINT VERDAGUER A L'ANETO
FITXA TèCNICA
Direcció: Albert Naudín
Guió: Bernat Gasull i Albert Naudín
Producció: Albert Naudín
Producció associada: Jordina Boix
Fotografia: Samuel Colomer
Muntatge: David Ayllón i Albert Naudín
Amb: Lluís Soler, Bernat Gasull i Santi Pocino
Una producció de FilmeXplora amb producció associada de la Fundació Jacint Verdaguer i la participació de TV3


CALENDARI DE PROJECCIONS
Consulteu el calendari

Maleïda 1882, tindrà la preestrena a l'Atlàntida de VicFoto Albert Naudin

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ