"Pescador de perles" posa punt i final a la celebració dels 50 anys

31.01.2018

Actualitat

El darrer acte amb motiu dels 50 anys de l'obertura de la Casa Museu s'ha celebrat amb la companyia de diverses autoritats, d'amics de la Casa Museu i de persones que no s'han volgut perdre l'espectacle ‘Pescador de perles' creat per a l'ocasió pels artistes Jaume Coll Mariné, Ona Fusté i Carla Serrat.

L'acte l'ha obert Carles Baronet, alcalde de Folgueroles, agraint el treball i la tenacitat de les persones que han fet possible el projecte i recordant que la mirada ens perspectiva, ‘la lliçó que ens dóna història' ens permet més que mai interpretar el present. El museu naixia en anys de repressió, un context que malauradament hem de viure de nou en els temps actuals.

La directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, ha presentat els detalls de la publicació La utopia feta realitatBalanç de  anys, on es recull la trajectòria i algunes de les grans fites de la Casa Museu, un projecte que el 1936 la guerra va estroncar i que es va reprendre per la perseverança i tenacitat d'un grup de persones. Naixia un museu de vocació nacional, seguint l'exemple d'altres cases museu arreu d'Europa i assolint anys més tard la fita de ser el primer museu literari català. La Casa Museu, que s'ha consolidat pas a pas en els darrers 25 anys s'ha renovat aquest 2017 prenent una perspectiva més literària. També ha deixat xifres importants com els més de 104.000 visitants, 95.000 assistents a activitats i més de 23.000 participants en rutes literàries durant els darrers 25 anys. A nivell digital ‘un àmbit sense el qual no seríem el que som', des del 2003 acumula mes de 115.000 visites.

De cares als propers anys ‘els esforços se centraran en la internacionalització i la recerca'. ‘Ara el projecte de futur és internacionalitzar el museu, es traduirà el web a diversos  idiomes i pensem, a través d'Espais Escrits, tenir una xarxa d'homòlegs a Europa'.

Laura Borràs, fins ara directora de la Institució de les Lletres Catalanes i que ha assistit a l'acte en qualitat de diputada al Parlament de Catalunya, ha posat en valor la tasca de la Casa Museu per ‘fer sempre present Verdaguer a partir de la lectura dels seus textos' i ‘pel que suposa l'extensió de Verdaguer cap a altres arts'. En aquest sentit s'ha referit a la tasca de Verdaguer Edicions, impulsada des de la Fundació, i la permanent tasca d'implicar creadors contemporanis en la lectura i interpretació dels textos de Verdaguer.

Les prop de 80 persones assistents han recorregut la casa del poeta i han gaudit a continuació de l'espectacle Pescador de perles, que s'ha ubicat a l'eixida i al terrat de la casa veïna. Els textos de Verdaguer seleccionats i recitats pel poeta Jaume Coll Mariné s'han centrat, entre altres, en el cel i la mar. La mescla de sons de Carla Serrat ha envolcallat l'espai recollit del pati i el balcó amb notes d'aigua i ha esdevingut fil conductor del gest d'Ona Fusté, que amb l'expressivitat del cos i la dansa ha conduït la mirada dels assistents per diversos espais de la casa.

Foto (Ignasi Roviró): M.àngels Blasco, directora general de Cultura Popular; Lluís Cerarols director dels serveis territorials de Cultura a la Catalunya Central  i patró de la FJV; Carles Baronet alcalde de Folgueroles i patró de la FJV; Carme Torrents, directora de la Casa Museu Verdaguer i de la FJV; i Laura Borràs, diputada del Parlament de Catalunya.

Flickr

"Pescador de perles" posa punt i final a la celebració dels 50 anysFoto A.FJV

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ