Presentem la Festa Verdaguer 2023

25.04.2023

Actualitat

El festival ofereix una quarantena de propostes al voltant de la figura de Verdaguer des de diferents perspectives

La Fundació Jacint Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona presenten la Festa Verdaguer 2023 que incorpora novetats literàries i musicals

Folgueroles, 25 d’abril de 2023. La Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles, l’Ajuntament de Folgueroles, l’Associació Amics de Verdaguer i el Museu d’Història de Barcelona han presentat aquest matí a Folgueroles la imatge i el programa d’actes de la Festa Verdaguer 2023. 

El festival literari i d’arrel tradicional, que tindrà lloc del 12 de maig al 10 de juny a Folgueroles i Barcelona, es consolida amb propostes que giren al voltant de la festa, la música, l’art i la poesia, la recerca i les iniciatives que neixen de la col·laboració entre col·lectius. La Festa Verdaguer 2023 ofereix una quarantena de propostes al voltant de la figura de Verdaguer des de diferents perspectives, entre les quals hi ha novetats literàries i musicals. 

De fet, una novetat literària serà l’encarregada d’inaugurar el festival. Divendres 12 de maig, a les 19h, el Centre Cultural de Folgueroles, acollirà la presentació de Verdaguer dia a dia. Cronologia de Jacint Verdaguer (1845-1902), a càrrec dels seus autors, Àlvar Valls i Roser Carol. Es tracta del primer volum de la nova col·lecció «Eines», de Verdaguer Edicions, i cobreix la quotidianitat del poeta: on era i què feia cada dia de la seva vida del qual es tenen notícies, què en deia la premsa, quines cartes escrivia i rebia, quins actes es feien relacionats amb ell, entre d’altres.

La música també pren el seu espai en aquesta nova edició de la Festa Verdaguer que es porta a terme a Folgueroles i Barcelona. Dissabte 13 de maig a les 19h, el MUHBA Vil·la Joana esdevindrà escenari de Cantata BWV212 i poemes recitats de Picander, Verdaguer i Guerau de Liost. A càrrec de Bachcelona Consort, amb els solistes Salvat Beca Bach i Miquel Desclot. Es tracta d’un concert i recital amb la música de J.S. Bach i la poesia de Christian Friedrich Henrici “Picander” (1700-1764), poeta alemany i llibretista seu, acompanyada de textos de Jacint Verdaguer i Guerau de Liost. Les entrades estan a la venda a través del Festival Bachcelona: http://fundaciobachcelona.koobin.com/bach-profa-dansa-i-poesia

Un altre dels plats forts de la Festa Verdaguer 2023 amb caràcter musical és el concert de Maria del Mar Bonet. Gairebé 20 anys després de la seva actuació a Folgueroles (20 de maig, 2005), Maria del Mar Bonet tornarà al poble natal del poeta per interpretar algunes de les peces del seu repertori més emblemàtic i els poemes musicats de Jacint Verdaguer aplegats en el disc Amic, Amat, (Picap, 2004). Serà diumenge 14 de maig a l’Església de Santa Maria de Folgueroles, a les 19h, amb l’acompanyament del músic Borja Penalba, i en un únic concert, de caràcter íntim i acústic. Les entrades es podran adquirir, a partir d’aquest 26 d’abril, a través del web de la Casa Museu Verdaguer (verdaguer.cat).

Aquest any, la literatura i la música agafen especial rellevància a la Festa Verdaguer, però també l’art i la poesia amb «Flors del Desvari» com a cita obligada del festival que tindrà lloc dissabte 20 de maig a les 17h al Pla de la Damunt (Folgueroles) i que comptarà amb la poeta Maria Isern i la música i veu de Neus Borrell i Miquel Joan. 

La recerca també reclama protagonisme amb propostes com el seminari Els altres Verdaguers d’Europa dedicat a la figura d’Adam Mickiewicz, poeta nacional polonès que es farà dissabte 27 de maig de 10h a 14h al MUHBA Vil·la Joana; així com la festa, amb iniciatives ben arrelades i ja consolidades com la cita anual del llibre de poesia antic. Diumenge 14 de maig, a la plaça Verdaguer de Folgueroles, de 10h a 14h, en el marc de celebració dels actes d’homenatge al poeta, es farà el XIX Mercat del Llibre Vell de Poesia que comptarà amb una tria especial d’obres de poetes catalans. Com a novetat 2023 es podrà veure l’art d’enquadernar llibres a cura de Pikment. 

A més, aquest 2023 el conjunt de propostes de la gent i de les entitats i que el festival acull amb entusiasme com a part de la seva filosofia s’han agrupat com a «Vora Festa», amb la voluntat de fer-les encara més visibles.

El festival té, entre els seus objectius, apropar Verdaguer a través de noves interpretacions. I amb aquesta finalitat es programen les activitats i es concep el cartell. Tal com ha explicat Jordina Boix, directora de la Casa Museu Verdaguer “el cartell 2023 torna a posar al centre la natura i la paraula dita. El cartell fet de mar, petxines i ones es pot veure i escoltar, també en  realitat augmentada, per diverses plataformes”.

Per la seva banda, Teresa Macià, responsable d’Activitats del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA Vil·la Joana), ha posat en valor ‘la música com a fet diferencial del festival’ i la recerca i la creació que es porta a terme des dels museus, enguany vinculada al 80 aniversari de l’obertura del MUHBA.

Carme Torrents, presidenta d'Amics de Verdaguer i regidora de Cultura de l’Ajuntament de Folgueroles, ha posat en valor l’arrel, la continuïtat dels actes, alguns d’ells amb deu o vint anys de rodatge (com les Flors del Desvari o el Mercat del Llibre Vell de Poesia) i també de renovació en una Festa que començava impulsada per Amics de Verdaguer ara fa 71 anys. 

Per la seva banda, Xevi Roviró, alcalde de Folgueroles i president de la Fundació Jacint Verdaguer, ha destacat que la Festa s’ha celebrat sempre, malgrat les adversitats, fins i tot l’any 2020, molt al principi de la pandèmia on es va mantenir un únic acte, el Cobriu-me de flors. 

Finalment, Núria Casals, mestra i glosadora, junt amb una representació d’alumnes de 2n d’ESO de l’Institut Escola Mn Cinto de Folgueroles, han presentat el III Concurs de corrandes de Folgueroles, obert a tothom fins el 7 de maig.

 

Presentem la Festa Verdaguer 2023
Update cookies preferences