Primer cap de setmana de la Festa Verdaguer 2023

23.05.2023

Actualitat

El cap de setmana del 12 al 14 de maig encetàvem la Festa Verdaguer amb tot d’activitats festives i propostes literàries. Com a tret de sortida es presentava la nova proposta editorial Verdaguer dia a dia. Cronologia de jacint Verdaguer (1845-1902) d’Àlvar Valls i Roser Carol, primer volum de la nova col·lecció «Eines», de Verdaguer Edicions. 

Els actes del Festival van continuar el dissabte 13 de maig amb el Plenari de la Societat Verdaguer i la conferència de Bernat Gasull sobre les travesses de Verdaguer al Pirineu català (1879-1883). Seguien a la tarda amb la tallada de l’Arbre de Maig a la Ricardera i l’alçat a la plaça Verdaguer que, un cop finalitzat, va donar lloc la II Mostra de glosa de Folgueroles, que es va traslladar finalment a la Pista esportiva amb motiu de la pluja. Sota el títol ‘Enfiladors de versos’, la mostra va comptar amb Anna Tuà (ponicana), Núria Casals, Ferriol Macip, Margarida Joanmiquel, Àlex Pujols, i la música de violí, guitarra, pandero quadrat i acordió diatònic de Guillem Ballaz i Marta Rius. La jornada va reivindicar la tradició de corrandes de Folgueroles, i ja forma part de les mostres de cançó improvisades de Països Catalans. Durant l’acte, es va fer lliurament dels premis del III Concurs de Corrandes de Folgueroles. Els guanyadors en la categoria d’adults van ser Àlex Pujols i Lídia Garriga.

La programació del diumenge 14 de maig va començar amb el XIX Mercat de Llibre Vell de Poesia a la plaça Verdaguer de Folgueroles que s’acompanyà de l'homenatge anual al poeta amb l'ofrena floral que evoca la tradició de deixar rams al monument del Pedró (Pericas, 1908). Tot seguit va tenir lloc a l'Església de Santa Maria de Folgueroles la missa en record al poeta i, a continuació, es van fer els ballets i danses tradicionals de Folgueroles al centre de la Plaça Verdaguer, sota la direcció de Montse Segalés i amb la música dels Flabiolaires de les Guilleries. Per acabar, a la 13:30h, als Jardins de Can Dachs, es va fer el parlament d'homenatge a Verdaguer a càrrec d'Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, en un discurs que mostrava la vitalitat de l’edició en català i la seva projecció internacional. 

El mateix diumenge 14 de maig, a les 19h, va tenir lloc a l'Església de Santa Maria de Folgueroles el concert de Maria del Mar Bonet acompanyada del músic Borja Penalba i el percusionista Antonio Sanchez, en un concert històric en què l’artista retornava a l’escenari de Folgueroles quasi 20 anys després.

Primer cap de setmana de la Festa Verdaguer 2023
Update cookies preferences