Restauració del Monòlit de Verdaguer

14.11.2017

Actualitat

Folgueroles, la nit del 4 de novembre, va ser víctima d'una bretolada que va atemptar a la façana d'una casa particular i una estela en pedra i ferro dedicada a Verdaguer que es troba a l'entrada del poble per la carretera de Sau N-141d. El símbol verdaguerià va aparèixer, de matinada, amb pintades amb el 155, la paraula “hasta el fin” i unes estrafetes creus gamades.

La notícia va córrer de seguida per les xarxes. L'alcalde de Folgueroles va escriure: «Folgueroles aquest matí. Nosaltres mai una sola pintada. We're líving in a bottle!». Amb aquesta cita expressava un estat d'ànim inspirat en la lletra de la cançó A lleter in a  bottle del cantant de hip-hop americà Dre Murray.

So what it feels like, lonely state I'm in
We're fighting hard just to feel it again
Living lonely, crying for mercy
It's just feeling we are bleed.

L'escriptor Francesc Serés escrivia: «Per què els més imbècils sempre ataquen Verdaguer?»

El cantautor Roger Mas: «Pobre Verdaguer, prou pena tenia amb lo seu com per veure's usat d'aquesta manera després de tants anys. Visca la poesia.»

El filòsof Antoni Marti Monterde : «Hem de proclamar la independència ja, en defensa pròpia

El gest que més ens va emocionar va ser el d'una parella de Taradell, l'Erola Costa i l'Albert Freixas, que en assabentar-se de la notícia pel 3/24 van respondre amb determinació tal com expliquen a continuació: «Com a persones amb un sentiment de pau dins el cor i amb els coneixements necessaris per poder restaurar-lo, no vàrem perdre l'oportunitat d'anar-ho a fer. Localitzar-lo va ser difícil, però deixar-ho córrer no era una opció. Un cop trobat l'indret vàrem veure amb admiració que algú altre ja hi havia anar a intentar arreglar-ho, però encara s'hi apreciaven els residus de les pintades i no ho podíem deixar així [eren els companys de l'ANC de Folgueroles]. Cap a la una de la matinada i il·luminats per la llum del cotxe vam començar les tasques de restauració. L'endemà al migdia, vàrem acabar el treball tan dignament com vàrem ser capaços de fer. A continuació us adjuntem un recull de fotografies del procés. Ha sigut un honor poder-vos ajudar, ho farem les vegades que convingui. Endavant República! Albert Freixas, diplomat en Conservació i Restauració de Béns Culturals (especialitat Escultura), per l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya.»

Des de la fundació Jacint Verdaguer, volem agrair tots els signes de suport rebuts i ens comprometem a ser mereixedors de mantenir i enaltir el llegat de Verdaguer que tant ens identifica i ens agermana com a poble.

  • Amb la paraula pura i neta construirem catedrals que no podran tapar!Foto A.FJV
  • Amb la paraula pura i neta construirem catedrals que no podran tapar!Foto A.FJV
  • Amb la paraula pura i neta construirem catedrals que no podran tapar!Foto A.FJV

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ