Verdaguer i Mistral més a prop

09.04.2018

Actualitat

Crònica d'una visita a la casa dedicada a Mistral a Mahlana 

 

RESPONSABLES DE LA CASA MUSEU VERDAGUER I DE LA UVIC-UCC VISITEN EL MUSEU  FEDERIC MISTRAL AL POBLE DE MAHLANA A LA PROVENÇA

Federic Mistral (1830-1914) va néixer a Mahlana, fill d'una família burgesa. Un dels escriptors més importants en llengua occitana del segle XIX, fundà el moviment felibritge que situà la literatura en llengua d'Oc al capdavant de les literatures minoritzades d'Europa. L'any 1904 va rebre el premi Nobel.

Verdaguer va conèixer el poeta occità el 3 de maig de 1868, durant la festa dels Jocs Florals que se celebraven a Barcelona en una festa reivindicativa de la Llengua Catalana. Mistral li senyà el front i el saludà com el gran futur poeta dels catalans.

Verdaguer era una jove promesa de 23 anys, que encara estudiava al Seminari fent de mestre i de mosso a la masia de can Tona a la Plana de Vic. Mistral, en canvi, fill d'un terratinent de Mahlana, vora el riu Ròdan, al cor de la Provença, era un home fet, tenia 38 anys i feia una carrera d'escriptor famós, reconegut pel poema Mireia (1852), que Verdaguer imità amb el seu Amors d'en Jordi i na Guideta, però que no gosà publicar, aplicant-se l'autocensura, en decidir continuar la carrera eclesiàstica.

La profecia de Mistral s'acomplí amb escreix i els dos poetes van celebrar, 16 anys més tard a París, quan Verdaguer, de retorn del seu viatge al centre i al nord d'Europa de l'any 1884, s'escaigué a París i  assistí a l'homenatge a Mistral dels seus col·legues provençals. En parlava amb emoció:

Amb una amabilitat summa, Mistral me presentà als simpàtics felibres de París, contant-los fil per randa, amb paraules que em confonien, l'argument de L' Atlàntida.

Jo plorava, recordant nostre primer encontre [de 1868], i entre agraït, confós i avergonyit, no sapiguí què respondre.

Després del rossinyol cantaren les cigales, mes, oh dolor!, tots havien oblidada la cançó del seu terrer, la que haurien apresa a l'ombra dels saules del Ròse i les oliveres d'Avinyó. Tots llegiren hermoses poesies, mes franceses, amb llenguatge, inspiració, accent i aire parisenc.  

Motius de la trobada

El dia 27 de març la Núria Camps, investigadora i professora de la UVIC-UCC i la Carme Torrents, directora de la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles vam fer una visita al museu Mistral a Malhana / Maillane (França). Vam ser rebudes per Claire Laurenzio, encarregada del Musée Frédéric Mistral i Eugénie Damiani, responsable de cultura de l'ajuntament de Maillane. La Casa Museu s'està reformant i està pendent de  formar part de les  "Maison des Illustres" que concedeix el Ministeri de Cultura i Comunicació de França.

L'objectiu de la trobada era per establir un primer contacte i valorar propostes de col·laboració entre el museu de Maillane i el de Folgueroles. Se'ls va mostrar la feina que es fa des de la Casa Museu Verdaguer i van poder conèixer el lloc web de “verdaguer.cat” recentment traduït al francès.

Durant la conversa parlar de la semblança dels dos escriptors que van defensar la llengua i els costums de la seva terra nadiua i com el poble ha patrimonialitzat la seva memòria i de la necessitat de posar aquests valors culturals en clau d'actualitat.

Per part nostra vam convidar als responsables del Museu de Malhana a la Festa Verdaguer d'enguany que ret memòria a la relació entre els dos escriptors. Per la seva part ens van convidar a participar a la seva festa anual que se celebra el mes de setembre.

En l'àmbit de la recerca es va poder conèixer el fons Mistral, situat al mateix museu – actualment en reformes-. L'arxiu conté unes 60000 cartes algunes de les quals , 7 en total, són de Verdaguer i ja han estat estudiades per Ramon Pinyol i Josep M. Solà i Camps en l'article “Set cartes inèdites de Verdaguer a Mistral”, publicat l'any 1989 a l'Anuari Verdaguer. El fons conserva però cartes que són d'interès per als estudiosos de Verdaguer ja que pertanyen a la correspondència de Mistral amb als traductors de Verdaguer i poden aportar noves informacions sobre l'autor de Folgueroles. Actualment estan en fase d'inventari i se'n van poder consultar algunes que poden desvetllar informacions molt interessants sobre la darrera etapa de la vida de Verdaguer. Es va parlar de la possibilitat de poder disposar de l'inventari i posar-lo a l'abast dels estudiosos de Verdaguer. També de treballar conjuntament en algun projecte didàctic sobre la presentació d'aquests autors als infants i joves d'avui.

Finalment, es va parlar també de la seva relació amb la Fédération Nationale des Maisons d'Écrivains et Patrimoines Littéraires i del projecte que hi ha amb Espais Escrits d'establir una xarxa de relació amb les cases de l'arc Mediterrani.

La visita va ser molt profitosa i ens vam emplaçar per veure'ns properament.

Veraguer i Mistral més a propConsultant la correspondència de Mistral

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ