Verdaguer pot servir d'inspirador dels anhels nacionals dels catalans

24.05.2013

Actualitat

El president Artur Mas visita la Casa Museu Verdaguer

El president Mas va deixar escrites aquestes paraules en el llibre d'honor de la Casa Museu Verdaguer, després d'haver visitat la casa del poeta i d'haver comprovat com al voltant de la festa s'hi havia aplegat una multitud de gent anònima que se sentia unida a la causa nacionalista.

El primer acte del cap de setmana va ser la presentació de En defensa pròpia a càrrec de la seva curadora, Lluïsa Plans, va comptar amb una notable assistència
de públic; fins al punt que alguns assistents van haver de seguir dempeus, des de la botiga, les lectures i les paraules de presentació.

El dissabte es va començar amb l'assemblea de la Societat Verdaguer en la qual es va parlar àmpliament del projecte de l'edició de les Obres Completes de Jacint
Verdaguer a càrrec de la Fundació Jacint Verdaguer que enceta una nova faceta dins les seves activitats: la creació de Verdaguer Edicions. A continuació, el
professor Roger Canadell va pronunciar una interessant conferència sobre l'obra literària d'Anselm Clavé en relació a una excursió que  va realitzar per la Catalunya Central a mitjan segle XIX. La Sala de Plens també va quedar plena de gom a gom.

A la tarda, els actes es van començar a l'Escola amb la inauguració de l'exposició Som hereus de la Llengua de Verdaguer que recull les diverses activitats que han realitzat els nens entorn de l'obra del poeta però en
especial el poema «So barretinaire». La corrua per anar a tallar l'arbre es va formar a la sortida de l'escola i després de llegir els poemes de les plaques al carrer Vilanova de Sau es va anar cap a la Font Trobada on es va tallar , segurament, el pollancre més llarg des de l'inici d'aquesta tradició a Folgueroles (1987). Tant alt era l'arbre que, en arribar a la plaça, es va haver d'escapçar un tros. Després de pelar-lo, amb la participació de molta gent, es va dreçar al mig de la plaça i es va engalanar. El vent i el fred, però, no ens van abandonar i això feu que s'hagués de suspendre el sopar popular que s'havia previst.

Ens esperava el concert Roger Mas canta a Verdaguer, un concert que havia generat molta expectació i per al qual, prèviament, s'havien exhaurit totes les entrades. L'espectacle va entusiasmar als més fans i va convèncer als més escèptics. En Roger Mas va fer un repertori de peces de discos antics però va fer tot el Verdaguer que ha musicat el cantautor de Solsona i fins i tot va fer la preestrena de lo «Comte Arnau» de Verdaguer amb un impressionant so rítmic a Malhaja lo cavall negre, benhaja lo cavall blanc!!

Diumenge, Folgueroles es va despertar amb un dia rúfol il·luminat només per les estelades que lluïen  arreu. Una vegada més, com havia passat el 1908, el poble de Folgueroles se sentia protagonista d'un fet excepcional i folguerolencs i forans no s'ho volien perdre. Els llibreters, fidels a la seva cita, celebraven els seus deu anys, el mercat de productes de la terra també estava a punt, el taller de jocs tradicionals començava a fer els seus primers ginys per jugar amb la canalla. En arribar el president de la Generalitat i la seva esposa la rambla i la plaça eren plens a vessar i això va posar en segon terme l'activitat que habitualment es porta a terme a la plaça i va tapar, en certa manera, la mobilització espontània (flashmob)  http://youtu.be/VBCksrVniog que s'havia previst per celebrar els 10 anys del Mercat de Llibre Vell de Poesia.

L'ofrena floral i els ballets van ser seguits per una gran multitud de gent que brandava banderes independentistes i els dansaires van crear una gran expectació. El grup que balla el ballet de Folgueroles, aquest any comptava amb incorporacions joves i el formaven cinc colles.

El mal temps va permetre, just, que l'alcalde de Folgueroles i el president de Catalunya fessin el parlament en què van coincidir amb parlar de la importància que té la figura de Verdaguer com aglutinador dels ideals nacionals.

El xàfec del migdia va obligar als paradistes del Mercat de Llibre Vell i del Mercat i Tast de Pagès a marxar perquè la pluja i el fort vent els malmetien els seus productes.

A la tarda, encara amb un cel amenaçador, es va celebrar el concert dels nens de l'aula de Música i la Banda EMVIC van oferir un magnífic concert als jardins de Can Dachs que va aplegar cap a cinc-centes persones. En acabar es van lliurar els premis del Concurs de Rams.

Un cap de setmana climàticament fred però càlid simbòlicament , ja que van passar més
de 4000 persones per Folgueroles i vàrem ser notícia als mitjans catalans i portada en alguns diaris espanyols.

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ