El fons de la Casa Museu Verdaguer continua creixent gràcies a una donació particular de 450 peces

30.07.2020

Actualitat

El Fons Madrenas, compost de llibres antics, documents i alguns objectes, s'incorpora al fons documental i bibliogràfic de la Fundació Jacint Verdaguer

Aquest matí ha tingut lloc a la Casa Museu Verdaguer de Folgueroles la signatura del conveni de cessió del ‘Fons Madrenas' a la Fundació Jacint Verdaguer. La signatura ha anat a càrrec de Joan Lluís Madrenas, col·leccionista particular, veí de Folgueroles i propietari de la col·lecció i Xevi Roviró, alcalde de Folgueroles i president de la Fundació Jacint Verdaguer. Així mateix, han intervingut en els parlaments a la premsa Jordina Boix, directora de la Fundació Jacint Verdaguer, Carme Torrents, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Folgueroles i Joan Vilamala, verdaguerista i patró de la Fundació Jacint Verdaguer. 

La signatura de donació, que té lloc en el marc del 175è aniversari del naixement de Jacint Verdaguer, suposarà per a la Fundació Jacint Verdaguer l'incrementi del fons de la Biblioteca de la Casa Museu en prop d'un terç els seus registres.

Tal com ha explicat Jordina Boix en la obertura, el fons Madrenas es compon d'aproximadament 450 volums que formen part de la biblioteca personal del senyor Madrenas. Es troba constituïda principalment per llibres, revistes i documents vinculats a la figura, l'obra i el període històric i artístic de Jacint Verdaguer i Santaló. D'entre les peces, destaquen les traduccions de l'obra (castellà, eusquera, alemany, anglès, francès i italià), llibres signats i dedicats pel mateix autor –com la dedicatòria als germans Vayreda a una primera edició de Canigó-, edicions crítiques i estudis sobre l'obra del poeta, així com algun volum relacionat amb el context històric, altres autors coetanis de Verdaguer i personalitats del segle XIX-XX. La part documental conté dues cartes originals de l'autor.

Tal com ha destacat la directora ‘la signatura de donació es formalitza avui en públic com reconeixement a un acte generós de donació' que de fet ‘es troba a la gènesi mateixa dels fons de la Casa Museu Verdaguer: la compra de la casa per subscripció popular, la donació del fons etnogràfic en el moment de la creació del museu, la cessió de la biblioteca per part d'Amics de Verdaguer, les donacions de peces d'art per part d'artistes o el degoteig constants de volums antics per part de particulars'.

Tal com s'expressa en el conveni, les dues parts valoren l'interès públic col·lectiu que tenen aquestes obres i consideren convenient i necessari incloure'ls al fons de la Fundació Jacint Verdaguer per tal del garantir la seva conservació i divulgació entre els investigadors i la societat en general.

El president de la Fundació i alcalde de Folgueroles, Xevi Roviró, ha volgut agrair públicament la donació i ha fet una crida a tothom i especialment ‘a les persones de Folgueroles' que comptin amb la Fundació Jactin Verdaguer per a la donació de materials antics vinculats a l'autor. Una col·lecció  que continua viva i segueix creixent amb l'objectiu de recollir i conservar els objectes vinculats al llegat literari de l'autor així com la producció bibliogràfica relacionada amb Verdaguer des del segle XIX fins a l'actualitat. Actualment, el fons bibliogràfic, conjuntament amb el fons documental i el fons etnogràfic i artístic configuren els fons de la Casa Museu Verdaguer.

Carme Torrents, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Folgueroles, ha volgut recordar que el pare de Joan Lluís Madrenas, metge represaliat i membre d'aquell conjunt de persones que ‘va creure en la necessitat de crear un espai dipositari de la memòria col·lectiva a l'entorn de Verdaguer i del seu llegat literari a Folgueroles'.  Va ser al capdavant de l'obertura de la casa museu el 1967 (així ho recorda una foto històrica davant la porta del museu), essent el primer president d'Amics de Verdaguer. Una foto que s'enllaça amb la d'avui, fent créixer aquest llegat viu.

Per la seva banda, Joan  Lluís Madrenas, ha explicat allò que el va atraure de la figura del poeta i a iniciar, a finals dels anys '90, la col·lecció. Atret inicialment per la pràctica dels exorcismes que fa Verdaguer ‘que mai n'havia sentit a parlar, em plantegen' un personatge que ‘marxa del convencional'. A través de la lectura de la seva vida, ‘els exorcismes, el cas Verdaguer, les persecucions de l'etapa final', se li revela ‘una persona íntegre' que a més es relaciona d'una forma oberta ‘com no ha sabut fer l'Església' amb ‘el femení'. Un conjunt d'interessos que han acabat donant forma a aquesta col·lecció integrada principalment per monografies relacionades amb l'escriptor i el seu temps.

Aquest nou fons, pendent de documentació per part de la Casa Museu, s'anirà incorporant a la Biblioteca de la Casa Museu Verdaguer, recentment traslladada al món digital a partir de la posada en línia del catàleg bibliogràfic, el passat 31 de març. Amb prop de mil registres consultables  de mil dels 1.555 registres de què consta la col·lecció. La iniciativa, que pretén traslladar “La Butaca de Llegir” de la Casa Museu al món digital, té la voluntat de facilitar l'accés a l'obra de Verdaguer i, al mateix temps, de promoure la lectura. El nou fons servirà per a segur ampliant recerques que expliquin la vida i l'obra del poeta i, com a Museu de la Xarxa de Museus d'Història de Catalunya, a contribuir al relat col·lectiu de la història del país.    

 

El fons de la Casa Museu Verdaguer continua creixent gràcies a una donació particular de 450 pecesFoto A. FJV
  • El fons de la Casa Museu Verdaguer continua creixent gràcies a una donació particular de 450 pecesFoto A. FJV
  • El fons de la Casa Museu Verdaguer continua creixent gràcies a una donació particular de 450 pecesFoto A. FJV
  • El fons de la Casa Museu Verdaguer continua creixent gràcies a una donació particular de 450 pecesFoto A. FJV
Update cookies preferences