Canigó 1883

La pel·lícula Canigó 1883, la llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer és un film del director Albert Naudín, amb guió de Bernat Gasull i Albert Naudín i amb un repartiment de luxe format per Lluís Soler al paper de Jacint Verdaguer de 1901, Sílvia Bel interpretant Flordeneu, Xavier Boada al paper de Jaume Collell, amic íntim de Verdaguer i Santi Pocino, interpretant el vessant més aventurer de Jacint Verdaguer. La pel·lícula s'ha rodat a indrets com la Garrotxa, el Montseny i el Pirineu i es troba en fase de producció. S'estrenarà la tardor del 2023.

VERDAGUER PIRINEUS

Canigó 1883, és part del projecte ‘Verdaguer Pirineus’, un projecte de cinema català de la productora Filmexplora en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer que vol donar a conèixer les excursions i ascensions que va realitzar el poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu durant els estius del 1882 i 1883, i que són la gènesi del gran poema èpic Canigó. El projecte, que va començar l’any 2016, ja ha fet part del camí tot explicant la seva primera gran travessa del 1882, amb la pel·lícula Maleïda 1882. Ara, el repte és explicar la segona part de l’aventura, realitzada l’estiu del 1883, mitjançant un nou film: Canigó 1883, com a fita indispensable per a completar la història i el periple de Verdaguer pel Pirineu, alhora origen i inspiració del poema Canigó i canvi d’etapa en la vida del poeta.

El projecte audiovisual està basat en la recerca extensa de les fonts documentals escrites per Verdaguer, convertides en imaginari col·lectiu a través de la literatura; i té per objectiu mostrar l’impacte que va tenir la muntanya en Verdaguer, el valor intangible de la cultura catalana sobre aquests paisatges ja sigui a nivell lingüístic, antropològic, faunístic, llegendari i donar-lo a conèixer al gran públic. També es pretén donar una visió del tarannà i pensaments del poeta com un home revolucionari de la seva època però alhora en un conflicte permanent amb ell mateix. Poeta i capellà, una dualitat sovint difícil de conciliar i que es reflecteix molt bé en les diferents etapes de la seva vida. En paraules de Perejaume, de ‘com a mans de Verdaguer el Pirineu va esdevenir un fil de tinta’.

CANIGÓ 1883, LA PEL·LÍCULA

La història comença l’any 1883, al massís del Canigó. Verdaguer amb 38 anys, acompanyat d’un pastor, s’enfilen per la xemeneia del puig de Balaig, el cim més alt del Canigó. Ho explica i recorda el mateix Verdaguer de 56 anys uns anys després, el 1901. Els dos homes grimpen i assoleixen el cim. Des de dalt, Verdaguer contempla el paisatge i se li revela la idea del protagonista del poema que està escrivint, Canigó, un cavaller de l’època medieval, de nom Gentil, que és corprès per una fada del Canigó amb poders d’encanteri. Aquesta el sedueix i se l’endú en una carrossa voladora estirada per un estol de daines. Aquesta carrossa farà una volta pel Pirineu: del Canigó al cim de la Maleïda i, un cop allí, tornarà pel vessant nord dels Pirineus, tot plegat en un context bèl·lic entre sarraïns i cristians.

Aquesta història provoca la travessa de Verdaguer del 1883, i per descriure aquest passatge ell també vol realitzar la travessa en un recorregut circular, l’anada pel vessant sud, fins als peus de la Maleïda, i la tornada pel vessant nord fins altre cop el Canigó.

Així doncs, Canigó 1883, pretén ser un còctel biogràfic entre les cròniques pirenaiques d’un aventurer i el relat més íntim d’un poeta, sovint amagat entre els versos d’un poema. Un important treball d’investigació i recerca ha determinat l’elaboració del guió de Canigó 1883. El resultat és un apassionant viatge d’investigació convertit en un film de ficció basat en fets reals fidels als successos, paisatges i context. D’aquesta manera, Canigó 1883 mostrarà com era aquell Pirineu de finals del s.XIX i la seva gent, just abans de les rellevants transformacions que canviarien per sempre més el tarannà dels seus habitants. Les imatges aèries són una peça clau del projecte amb l’objectiu de mostrar la magnificència del Pirineu descrita per Verdaguer.

 

Per fer possible Canigó 1883, FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer han impulsat una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami que culminà el 3 de juliol, amb el suport de 308 mecenes i 20.685 euros recaptats.

 

Canigó 1883
Update cookies preferences