Verdaguer Segrestat

23.05.2017

Actualitat

Sala de Plens de l'Ajuntament de Folgueroles fins al 28 d'agost

Horaris: de dilluna a divendres de 10 a 2 del migdia. Els dissabtes i diumenges de 2/4 d'11  a les 2 del migdia

L'exposició neix de la necessitat de conèixer el tractament que va tenir la figura del poeta Jacint Verdaguer durant el franquisme. A partir d'articles periodístics, imatges, enregistraments i correspondència descobrirem com el poeta va ser  instrumentalitzat pel franquisme. «La conmemoración centenaria del nacimiento de Jacinto Verdaguer no tendría significación alguna si no fuera para demostrar que en la lengua de Cataluña se puede dar mucha gloria a España y que en catalán se puede predicar un recio y generoso españolismo» Llorenç Riber, acadèmic de la Real Academia Española. Jacinto Verdaguer, poeta épico, Madrid 1945.

El vídeo que obre l'exposició i tota la informació que s'hi recull ens dóna les claus per conèixer com la dictadura franquista va utilitzar, a favor seu, una de les figures més emblemàtiques de la cultura catalana. Ens preguntem com i per què la societat de l'època va ser capaç de recuperar el projecte d'obrir una Casa Museu que havia estat estroncat per la Guerra Civil. Quines conseqüències va tenir la instrumentalització de Verdaguer per part del franquisme? Quina imatge del poeta tenim en el nostre imaginari?  

L'exposició s'ha realitzat en el marc de la celebració dels 50 anys d'obertura de la Casa Museu Verdaguer i ha estat coproduïda per la Fundació Jacint verdaguer i la Xarxa de Museus d'Història de Catalunya.

Vegeu què n'ha dit la premsa:

Verdaguer, objecte de desig franquista El Punt Avui 12/06

 

Verdaguer SegrestatFJV

Fem servir cookies pròpies i de tercers per analitzar els nostres serveis i mostrar-te publicitat relacionada amb les teves preferències sobre la base d'un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades): en pots obtenir més informació i configurar les teves preferències AQUÍ